Deze legislatuur worden stappen gezet om het model van binnengemeentelijke decentralisatie op punt te stellen en te verfijnen. Het decentralisatieprogramma houdt een mix in van acties en projecten die op korte termijn van start kunnen gaan en onderzoek en besluitvorming die langere tijd nodig hebben vooraleer ze uitgevoerd kunnen worden. Doelstelling is een model in te voeren dat aansluit bij de wensen en noden van de inwoner van elk district van de Stad Antwerpen.
Waar zich opportuniteiten voordoen, zullen die stelselmatig en in een continu proces worden opgenomen. Zo werd er de afgelopen jaren alvast voor gezorgd dat de financiële middelen van de districten gegarandeerd blijven, dat er een vernieuwd samenwerkingsmodel is waarop ze kunnen terugvallen voor dialoog met het stadsbestuur en dat ze via het systeem van de beleids- en beheerscyclus de uitvoering van hun beleid kunnen managen.
Stad en districten besturen samen. De beslissingen die ze nemen, moeten elkaar aanvullen en versterken. Daarom is het van groot belang dat alle betrokken partijen een goed inzicht hebben in wat kan en mag beslist worden. Alle uitgangspunten, principes en bevoegdheidsoverdrachten uit de voorbije jaren worden momenteel overzichtelijk bij elkaar gebracht in nieuwe gecoördineerde besluitvorming.
Deze oefening op korte termijn vormt de basis om meer in detail te gaan bekijken of en hoe de bevoegdheden en taken van de districten nog kunnen verdiept of verbreed worden. Het samenwerkingsmodel zoals de Stad het nu kent, zal binnenkort onderwerp zijn een grote wetenschappelijke studie om dit model te evalueren en eventueel bij te sturen in functie van de huidige noden van de Stad Antwerpen.