(persbericht)
Bij steden tot 2 miljoen inwoners heeft Antwerpen in de prestigieuze ‘European Cities and Regions of the Future 2022/23’-rankings van fDi Intelligence de eerste plaats gescoord voor zijn strategie om buitenlandse investeringen aan te trekken. De Scheldestad werd ook bekroond voor ondernemersvriendelijkheid, economisch potentieel en connectiviteit, en behaalde aldus voor het eerst een plaats in de algemene top 10 van grote steden.
Als kenniscentrum van de Britse businesskrant Financial Times rond buitenlandse investeringen publiceert fDi Intelligence verschillende rankings van ondernemende steden en regio’s. Een team van experten vergelijkt steden en regio’s van over de hele wereld op basis van onder meer hun economisch potentieel en hun aantrekkelijkheid voor internationaal ondernemerschap en investeringen. Voor de ‘European Cities of the Future 2022/23’-rankings verzamelde fDi Intelligence data en cijfermateriaal van 367 steden, en dienden 161 steden een dossier in.
Top-10-notering als grote Europese stad en beste Belgische stad
Voor het eerst haalt Antwerpen 4 van de 6 rankings binnen de categorie ‘grote steden’: een eerste plaats voor de strategie om buitenlandse investeringen aan te trekken, een tweede plaats voor connectiviteit, een zesde plaats voor ondernemersvriendelijkheid en een achtste plaats voor economisch potentieel. In totaal levert dit de Scheldestad een negende plaats op bij de steden tot 2 miljoen inwoners. Los van stadsgrootte is Antwerpen daarmee de best scorende Belgische stad in de fDi-rankings.
Als motivatie voor de rankings van Antwerpen verwijst fDi Intelligence naar de stedelijke inspanningen om dienstverlening en investeringspromotie verder te digitaliseren. De jury heeft ook lof voor de overkoepelende stadvisie om van traditionele groeimotoren platformen te maken die innovatie en duurzame ontwikkeling stimuleren. Het bloeiende ecosysteem van start-ups wordt een ideale voedingsbodem voor het toekomstig excelleren van de stad genoemd. Bij de wereldwijde fDi Strategy Awards kreeg Antwerpen ook al een ‘specialism award’ voor chemie (2020) en een bijzondere vermelding voor het stimuleren van innovatie (2018) toegekend.
Erica Caluwaerts, schepen voor economie, werk, innovatie, openbaar domein, industrie en digitalisering: “Antwerpen gaat stevig vooruit in de rankings en weet zijn concurrentiepositie te versterken. We hebben fors geïnvesteerd in een ondernemingsvriendelijke overheid en dat is ook de fDi-jury niet ontgaan. We scoren met dank aan ons haven- en industrieel complex hoog op het vlak van economisch potentieel en verankeren daar heel wat buitenlandse investeringen. Onze strategie om nieuwe investeringen en bedrijven aan te trekken, werd met een eerste plaats beloond. Onze tweede plaats voor connectiviteit houdt ook verband met de versterking van onze positie in digitale connectiviteit en connectiviteit in business. Antwerpen is een uitgelezen stad om te innoveren en zaken te doen. Daar mogen we allemaal heel trots op zijn.”
Innovatieve businessstad met internationale ambities
Als innovatieve businessstad met internationale ambities zet Antwerpen met name in op innovatie in de digitale, circulaire en gezondheidseconomie. Voor elk van deze drie innovatieclusters heeft de stad een ecosysteem van hubs (waaronder The Beacon, BlueChem en BlueHealth Innovation Center), bedrijven, kennisinstellingen en overheden uitgebouwd dat verder wordt ontwikkeld. Zo ging eind 2021 Dunden van start, een innovatiehub voor start-ups en scale-ups die sterk inzet op communitywerking. In 2022 openen zowel het vaccintestcentrum Vaccinopolis als de pre-incubator voor duurzame chemie BlueApp de deuren. Op een voormalig industrieterrein in de haven wordt NextGen District als hotspot voor circulaire economie ontwikkeld. Intussen zijn er ook concrete plannen om de incubator voor duurzame chemie BlueChem gevestigd op het circulaire bedrijventerrein Blue Gate Antwerp fors uit te breiden.
Opmars binnen internationale rankings
Als toonaangevende Belgische stad is Antwerpen duidelijk bezig aan een opmars binnen internationale rankings. Zo steeg de stad in de Global Startup Ecosystem Index 2021 van het gerenommeerde onderzoeksinstituut StartupBlink met maar liefst 80 plaatsen op de wereldwijde ranking en met 19 plaatsen op de Europese ranking ten opzichte van het jaar daarvoor. Het Deense platformbedrijf Valuer nam Antwerpen in 2021 voor het eerst op in zijn ranking ‘50 Best Startup Cities in the World’. En de Scheldestad staat op de 17de plaats in de Covid-19 Innovation Ranking van StartupBlink. Deze ranking bekroont landen en steden die als reactie op de pandemie inzetten op innovatieve projecten met een internationale impact.
Burgemeester Bart De Wever: “Antwerpen is financieel gezond. We investeren tegelijk volop in het verzilveren van onze economische toekomst. Onze haven blijft records boeken. Met de bouw van de Oosterweelverbinding versterken we onze positie als logistiek hart van een van de meest welvarende regio’s ter wereld. Bovendien brengt het een enorme leefbaarheidswinst voor de Antwerpenaar zelf met zich mee. Voor het eerst staan er in onze stad ook meer jobs open dan er werkzoekenden zijn. We zorgen ervoor dat iedereen de vruchten plukt van de welvaart van morgen. Kortom: Antwerpen is open voor business.”
De ‘Global Cities and Regions of the Future 2022/23’-rankings zijn online te vinden op www.fdiintelligence.com; klik hier voor de rechtstreekse link. De rankings worden ook gepubliceerd in de februari/maart 2022-editie van fDi Intelligence, het investeringsmagazine van de Financial Times met meer dan 100.000 lezers uit de businesswereld.
Alle informatie over ondernemen en investeren in de stad Antwerpen is te vinden op www.ondernemeninantwerpen.be en www.businessinantwerp.eu.