(toespraak ter verwelkoming van de leden van het ANV (Algemeen-Nederlands Verbond) in het Antwerpse stadshuis)
Welkom hier op het stadhuis van A’pen, en als ik het voorvoegsel ‘OP’ gebruik, heeft u al meteen wat couleur locale mee.
In Antwerpen zeggen hier immers niet IN het stadhuis maar OP. We zeggen trouwens ook HET stad, niet DE stad.
Ik verwelkom in het bijzonder de ambassadeur, de heer Pieter Jan Kleiweg de Zwaan, die zo meteen de ANV-nieuwjaarslezing houdt.
Dames en heren, verschillen zijn er , maar we hebben als Vlamingen natuurlijk ook veel gemeen met de Nederlanders.
Dat hoef ik jullie, als ANV, natuurlijk niet te vertellen. Jullie pleiten als sinds 1895 voor een nauwere samenwerking tussen Noord en Zuid.
Dan bent u hier in het Antwerpse stadhuis aan het juiste adres. Al eeuwenlang trouwens.
De geschiedenis van dit gebouw spreekt wat dat betreft voor zichzelf. De eerste steen voor dit stadhuis werd gelegd in 1561 door toenmalig burgemeester Nikolaas Rockox.
Als u straks de gevel bekijkt, zal u merken dat het toenmalige stadsbestuur niet koos voor gothiek, de bouwstijl die tot dan in de meeste Vlaamse steden opgang maakte.
Dit gebouw heeft iets van een Italiaanse pallazzo, maar het vooruitspringende gedeelte in het midden verwijst naar de voor die tijd typische architectuur van de Nederlanden.
De ietwat rare mix die hier ontstond, Italiaans – Vlaams en Nederlands – werd de ‘Florisstijl’ genoemd, naar architect Cornelis Floris II de Vriendt.
We hebben er van hieruit geen zicht op, maar 1 van de 3 wapenschilden op de voorgevel is dat van het hertogdom Brabant, waar Antwerpen toe behoorde.
En als u straks naar de Schelde zou wandelen dan kan u de Brabantse Leeuw boven het Steen zien wapperen.
Dat wapenschild herkent u vast als het huidige schild van de Nederlandse provincie Noord-Brabant.
Dames en heren, ik verwijs ook graag naar het heden om u hier welkom te heten.
Anno 2023 pleit onze burgemeester Bart De Wever openlijk voor een hereniging van Vlaanderen met Nederland. Ik sluit me daar graag bij aan.
Tijdens de 16de eeuw waren de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden één. De val van Antwerpen in 1585 tijdens de 80jarige Oorlog maakte daar een einde aan.
Kort na de onafhankelijkheid van België in 1830 stak dat gevoel van gemis opnieuw de kop op.
Het orangisme vond veel weerklank in gegoede kringen, ook bij Franstaligen trouwens, waar de overtuiging leefde dat Vlaanderen en Nederland beter samen bleven.
Het verhaal van de Groot-Nederlandse gedachte is ook het ‘verhaal van Vlaanderen’, en daarmee verwijs ik inderdaad naar de tv-reeks met Tom Waes die momenteel topkijkcijfers haalt.
Ik ben benieuwd of dat thema in de tv-reeks zal behandeld worden.
Wat er ook van zij, in dit stadhuis werken vandaag pleitbezorgers voor die hereniging.
Ons welkom aan ANV is dan ook van harte gemeend. U bent hier een beetje thuis.
En dan geef ik nu graag het woord aan Pieter Jan Kleiweg de Zwaan, de Nederlandse ambassadeur in ons land.