(toespraak ter gelegenheid van het bezoek van 4 wethouders uit Veenendaal (Nederland), die met het historische turfschip HELENA in de voetsporen van Gilbert van Schoonbeke Antwerpen aandeden)
Ik wil beginnen met onze gasten uit Nederland welkom te heten, in het bijzonder de consul-generaal, de heer Bert van der Lingen, en mijn vier collega-wethouders uit Veenendaal,
en uiteraard ook alle andere gasten hier aanwezig,
Dames en heren van harte welkom in Antwerpen,
Als 500 jaar na je geboorte je werk nog steeds bestudeerd wordt…
Als 500 jaar na je geboorte dit werk nog steeds herkenbaar is…
Als dat werk nog steeds gewaardeerd wordt…
Als 500 jaar na je geboorte er nog steeds publicaties over je verschijnen…
Als 500 jaar na je geboorte een volledig feestjaar aan je gewijd wordt…
Als 500 jaar na je geboorte een nieuw bier naar je genoemd wordt…
En dan, misschien de mooiste accolade van allemaal: als je 500 jaar na je geboorte nog mensen kan samenbrengen… ,
zoals hier en nu, vanavond op de Linkeroever…
Dat heb je iets betékent.
Zo’n man was Gilbert Van Schoonbeke, dames en heren.
Zijn veelzijdigheid valt af te lezen aan het rijk gestoffeerde programma van zijn herdenkingsjaar.
Zijn hand is ook vandaag nog herkenbaar in de stad die u hier aan de overkant ziet liggen. Zijn erfenis is zoveel meer dan een Van Schoonbekestraat of het Van Schoonbekeplein – al is dat natuurlijk ook niet verre van slecht. Wie kan dat zeggen, dat hij voortleeft in een straatnaam?
De Stadswaag, de Vrijdagmarkt, het huidige Quartier Latin rond de Bourla-schouwburg danken hun bestaan aan zijn visie. De Markgravelei en omliggende straten vormen nog steeds die residentiële buurt die hij in gedachten had.
En Van Schoonbeke is nog opmerkelijk actueel dames en heren.
Het Eilandje – de Nieuwe Stad genoemd in zijn tijd – bloeit opnieuw in een mix van cultuur, horeca en maritiem leven, en ontwikkelt razendsnel. Voor zijn Brouwershuis wordt een nieuwe toekomst uitgetekend.
Nog een voorbeeld van de actualiteitswaarde van Van Schoonbeke: 500 jaar geleden tekende hij mee aan de bouwwerken voor de Spaanse Omwalling. Dit jaar werden delen daarvan opnieuw blootgelegd bij de werken aan de Noorderlijn, en die vondsten trokken duizenden, duizenden belangstellenden. Delen ervan zullen opnieuw in het stadsbeeld opgenomen worden.
Wie kan dat zeggen, dat hij 500 jaar na zijn geboorte opnieuw prime time-nieuws is?
U weet dat we in Antwerpen volop inzetten op innovatie om onze stad leefbaarder te maken.
Gilbert van Schoonbeke zou ongetwijfeld een interessante mening gehad hebben over mobiliteit.
Hoe zou hij gekeken hebben naar de geplande werken in het kader van de Oosterweelverbinding? Wat zou hij gedacht hebben over de plannen over de overkapping van de Ring? Hoe zou hij de fiets- en wandelbrug over de Schelde plannen, uittekenen, bouwen?
Want zoals hij 500 jaar geleden nadacht over stadsontwikkelingen, over wie waar nood aan had, over waar en hoe de stad zich moest uitbreiden, hoe hij zich als ondernemer profileerde… dat is niet meer of minder dan revolutionair.
Ik denk dat hij zich in Antwerpen anno 2019 als een vis in het water zou gevoeld hebben.
Misschien moet ik als schepen voor mobiliteit mijn bijdrage leveren aan het feestjaar voor Gilbert Van Schoonbeke, en hem postuum en symbolisch benoemen als ere-intendant.
Nu is er dit, een historische tocht van Veenendaal naar de koekenstad.
Dank aan iedereen die meegewerkt heeft om dit prachtig initiatief, deze tocht in het spoor van Gilbert Van Schoonbeke mogelijk te maken, dank ook aan alle gaststeden* die de Helena op weg naar Antwerpen ontvangen hebben en onze stad met geschenkjes overladen…
We spreken niet alleen van historische banden, economische banden maar ook van vriendschapsbanden tussen Antwerpen en al die aanlegplaatsen. Het is een illustratie van de verbondenheid tussen Vlaanderen en Nederland.
Ik dank u, en ik dank vooral Gibert Van Schoonbeke.
(Yerseke, Bruinisse, Willemstad, Dordrecht, Schoonhoven, Vreeswijk, Wijk bij Duurstede, Rhenen en Veenendaal)