(toespraak op 10 januari 2020 ter gelegenheid van de opening van Legends of Liondance, tentoonstelling in de Permeke Bibliotheek)
Geachte aanwezigen,
Ik wil eerst en vooral de vzw Chinatown bedanken voor de uitnodiging. Ik vind het een hele eer om hier te staan, als vice-burgemeester, en ook als schepen voor middenstand.
Dames en heren: Antwerpen is een veelkleurige stad, waarin meer dan 170 verschillende nationaliteiten wonen, elk met hun eigen tradities en gewoonten. Dat is goed zo, want dat geeft leven en kleur aan de stad. Antwerpen zou Antwerpen niet zijn zonder hen.
De Chinese gemeenschap is 1 van die gemeenschappen die al generaties lang in onze stad woont en werkt, en die een grote bijdrage levert aan het sociale, economische en culturele weefsel.
Het is een gemeenschap met een grote visibiliteit, in het bijzonder hier in de stationsbuurt.
We kunnen hier echt spreken van een succesverhaal. De eerste 2 generaties mensen van Chinese afkomst die zich in Antwerpen vestigden, staken meteen de handen uit de mouwen. 90% van hen startte een restaurant of een winkel. Bloeiende zaken, waarvan de volgende generaties de vruchten plukten en nog altijd plukken. Die 3de en 4de generaties zijn ondertussen ook al actief in andere segmenten van onze samenleving, en dragen daar hun steentje bij tot de welvaart en welzijn van Vlaanderen.
Ook de jaarlijkse viering van het Chinese Nieuwjaar hier in deze buurt krijgt steeds meer bekendheid en aantrek bij onze stadsgenoten.
Het Chinees Nieuwjaarsfestival, samen met de expo ‘Legends of Liondance‘, is niet alleen maar een viering voor het Aziatische nieuwjaar. Het is ook een initiatief dat de buurt ook aantrekkelijker wil maken voor toeristen en Antwerpenaren. En daar verdienen de initiatiefnemers van de vzw Chinatown alle lof voor.
Ik weet dat dit initiatief gegroeid is vanuit de nieuwgierigheid van de Antwerpenaren die de heer Choi en zijn medewerkers met vragen bestookten met vragen zoals Wat zijn de gewoonten bij de viering van Chinees Nieuwjaar? Waarom zoveel vuurwerk? Waarom is rood de overheersende kleur bij de festiviteiten?
De tentoonstelling, nu al voor de 4de keer, geeft een antwoord op al die vragen. Er is voor elk wat wils, zo zijn er de extra workshops en events, de voordrachten, optredens en cursussen, enz.
Niet alleen is deze expo toegankelijk voor iedereen, ook scholen en verenigingen maken hier gebruik van om rondleidingen te organiseren en de teksten te gebruiken als content voor leerlingen. Dit is een visitekaartje van de Chinese cultuur, zo rijk en verscheiden.
Het hoogtepunt valt natuurlijk op 25 januari met het jaarlijkse Nieuwjaarsfestival, met de leeuwendansparade en de markt op het De Coninkplein.
Als Stad Antwerpen verlenen wij graag onze steun aan dit festival. Onze bedoeling is Chinatown Antwerpen nog meer op de kaart te zetten, net zoals alle andere Chinatowns over heel de wereld.
Ik wil de initiatiefnemers van harte feliciteren, en hoop dat zoveel mogelijk Antwerpenaren de kans grijpen om de tentoonstelling te komen bekijken, of deel te nemen aan een van de randactiviteiten, en op die manier de Sinjoren van Chinese afkomst nog beter te leren kennen.
Ik besef dat ik wat vroeg ben, want het Chinese Nieuwjaar valt dus pas op 25 januari, maar ik wil de gelegenheid toch te baat nemen om u allen in naam van onze burgemeester, het voltallige college en alle Antwerpenaars, een gelukkig nieuwjaar wensen.
2020 is volgens de Chinese kalender het Jaar van de Rat. Misschien brengt het de Kielse Ratten van Beerschot geluk, zodat we volgend jaar 2 Antwerpse ploegen in de hoogste afdeling kunnen zien?