(toespraak bij de opening van Antwerp Business Event 2020)
Dames en heren,
Vorig jaar eindigde ik hier mijn speech met ‘tot volgend jaar’, en kijk: ik heb woord gehouden. Dit is dan ook een afspraak die ik graag nakom, al voor de 3de keer.
Zo meteen kijk ik met u graag vooruit, maar u begrijpt dat ik toch ook even moet stilstaan bij de actualiteit. Vandaag wordt het nieuws overschaduwd door het corona-virus, en hoe we ons aan te passen aan deze voor ons onbekende, ongewone omstandigheden.
Ik wil onze burgemeester bijtreden en vraag aan de federale overheid om duidelijk te communiceren. Dat is in het belang van alle overheden, en niet in het minst van de burgers en ondernemingen. Als er doortastende maatregelen nodig zijn, neem die dan. Kondig desnoods het rampenplan af.
Maar 1 ding bewijzen jullie alvast hier door jullie aanwezigheid: de rode draad die door de Antwerpse geschiedenis loopt, is ook in deze coronatijden intact: Antwerpen is open for business.
Goed dus dat we hier samenzijn op dit Antwerp Business Event, een ideale habitat om te netwerken.
Mijn gelukwensen aan de organisatoren,
en
aan de partners Acerta, VDAB, Gecon, Caluwaerts Uytterhoeven, Scancar en KBC.
Dames en heren,
we zijn dik 2 maanden geleden een nieuw decennium ingestapt, en dat doen we in Antwerpen met veel zelfvertrouwen.
Dit is een decennium dat zich als heel belangrijk aandient voor Antwerpen.
Waar u en ik in het jaar 2030 zullen zijn, daar wil ik niet op vooruitlopen. Dat hangt van zoveel dingen af – zoveel maakt de actualiteit ons wel duidelijk.
Ik wil wel vooruitlopen op het Antwerpen van 2030.
Onze geliefde stad zal er dan helemaal anders uitzien. De Ring zal dan overkapt zijn, en op de kaart van Antwerpen zie ik dan nieuwe parken en groengebieden, zelfs nieuwe wijken…
Ook op die kaart: een nieuwe Scheldetunnel en een eerste brug over de Schelde.
Bezoekers die de stad binnen rijden, laten hun voertuigen achter in de
P+R’s aan de rand van de stad, waar ze overstappen op het openbaar vervoer, of op deelsystemen. Die P+R’s zijn echte multimodale knooppunten voor bezoekers en bewoners, en centra van producten en diensten.
De files, de stress, de luchtvervuiling van vroeger zijn een verre herinnering.
Een toekomstdroom? Ja, maar eentje die binnen bereik ligt voor alle Antwerpenaren.
In Antwerpen gaan we de volgende jaren middelen, mensen en ideeën met elkaar verbinden. Daar bestaat een woord voor dat u als muziek in de oren moet klinken: ondernemen!
Tussen 2020 en 2025 gaan we in totaal ruim twee miljard euro investeren, een kwart meer dan de vorige legislatuur. Nog nooit eerder investeerde een Antwerps stadsbestuur meer. We verbinden wijken, bewoners, verenigingen, bedrijven. Niemand blijft achter.
Lange tijd was Antwerpen synoniem voor immobiliteit, besluiteloosheid en een gebrek aan visie die de stad in haar DNA aantastte. En in dat Antwerpse DNA zit ondernemerschap!
De mobiliteitsknoop was het belangrijkste symbool van die besluiteloosheid.
En als de geschiedenis ons 1 ding leert, dan is het wel dit: Antwerpen moet mobiel zijn, of het is niet.
Kijk naar de periode waarin de Hollanders de Schelde afsloten. Tussen 1587 en 1795 was de sluiting van de Schelde door de Hollanders de oorzaak van een economische terugval van de handelsmetropool Antwerpen. Zo gauw die sluiting opgeheven werd, leefde de stad herop.
In de huidige verkeersknoop rond Antwerpen kan je met enige fantasie de 21ste eeuwse versie daarvan zien.
Nu maken we van mobiliteit een hefboom voor een meer aangename, welvarende, vernieuwde stad. Uit studies blijkt dat steden die investeren in bereikbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid een concurrentieel voordeel hebben.
Daar gaan we werk van maken, en onze ondernemers hebben daarin een belangrijke rol te spelen.
Ondernemen, dat is vooruit kijken!
Met andere woorden: ik kijk nu al uit naar het Antwerp Business Event in 2030.
Dank voor uw aandacht.