Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, neemt ons land verscheidene maatregelen. De maatregelen gaan in op vrijdag 13 maart om middernacht en duren tot en met 3 april. Ze zullen een impact hebben op tal van sectoren en ondernemingen.
In dit overzicht vindt u nuttige links voor Antwerpse ondernemers en een antwoord op de meest gestelde vragen van ondernemers.
Federale overheidsdiensten geven het antwoord op deze vragen:
– Preventiemaatregelen. Hoe kan ik mijn werknemers beschermen tegen het coronavirus?
De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid geeft algemene informatie: www.infocoronavirus.be/nl/ of telefonisch: 0800 14 689 (gratis nummer).
– Economische gevolgen beperken. Hoe beperk ik de economische verliezen voor mijn bedrijf? Mijn vlucht is geannuleerd, wat nu?
De Federale Overheidsdienst Economie zorgt voor de recentste informatie. Het callcenter is telefonisch bereikbaar, elke werkdag van 9 tot 17 uur op het gratis nummer 0800 120 33.
– Arbeidsrecht. Wat zijn de arbeidsrechtelijke gevolgen voor mijn werknemers?
De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg publiceert hier alle informatie.
– Belastingen, btw, bedrijfsvoorheffing. Heb ik recht op uitstel van betaling voor belastingen, btw en bedrijfsvoorheffing?
Ondernemingen kunnen rekenen op steunmaatregelen die hun bedrijf financiële ademruimte geven en de schuldenaars toelaten om hun tijdelijke financiële moeilijkheden te overbruggen. De Federale Overheidsdienst Financiën bundelt alle informatie.
– Sociale bijdragen. Ik heb moeilijkheden om mijn sociale bijdragen te betalen. Hoe vraag ik een minnelijk afbetalingsplan aan?
Op de site van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid vindt u een aanvraagformulier voor een minnelijk afbetalingsplan.
– Tijdelijke werkloosheid. Hoe kan ik tijdelijke werkloosheid invoeren?
Het coronavirus kan in bepaalde situaties aanleiding geven tot het invoeren van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of wegens economische oorzaken. Op de site van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening vindt u alle info over tijdelijke werkloosheid, hoe werkgevers een elektronische aangifte doen en een validatieboek invullen.
De Vlaamse overheid geeft adviezen en steun aan ondernemers:
Om bedrijven zoveel mogelijk bij te staan, te ondersteunen en te voorkomen dat ze in zware financiële problemen komen, neemt de Vlaamse Regering extra maatregelen.
Kan een ondernemer een hinderpremie aanvragen, net als bij hinder door openbare werken? Ik moet mijn hoofdberoep als zelfstandige tijdelijk stopzetten. Heb ik recht op een overbruggingskrediet?
Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) geeft antwoorden op:
- de meest gestelde vragen van ondernemers;
- wie in aanmerking komt voor eenoverbruggingskrediet;
- welke recente steunmaatregelenVlaamse Regering heeft voorzien
Contact: info@vlaio.be of 0800 20 555 (gratis nummer)
De stad Antwerpen garandeert dienstverlening, ook voor ondernemers
De stad Antwerpen garandeert enkel de essentiële dienstverlening aan de loketten (inclusief sociale centra). Niet-essentiële diensten worden al zeker tot en met 31 maart opgeschort.
De stad vraagt wel om zoveel mogelijk het e-loket te gebruiken en om enkel langs te komen op afspraak. Daarnaast roept de stad op om de aanvraag voor of de afhaling van een loketproduct zoveel mogelijk uit te stellen dan wel het thuis te laten leveren.
Bedrijvenloket op afspraak
U kan bij het Bedrijvenloket enkel nog op afspraak aan het loket komen. Voor vragen over markten of taxi’s kan u een afspraak maken via https://loketafspraken.antwerpen.be/Internetafspraken_bedrijvenloket/
Voor andere vragen neemt u het best contact op via 03 338 66 88 of bedrijvenloket@antwerpen.be.
Omgevingsloket
U kan bij de afdeling omgeving van de stad Antwerpen enkel nog op afspraak aan het loket komen. Afspraak maken doet u online via het e-loket: https://eloket.antwerpen.be/nl/eloket/overzicht. Telefonisch kan dat via het stedelijk contactcenter op 03 22 11 333.
Momenteel geen startersgesprekken
Voor ondernemers die willen starten met een zaak, worden er momenteel geen startersgesprekken ingepland. Hebt u toch concrete vragen bij het opstarten van een zaak? Dan neemt u het best contact op met het Bedrijvenloket via 03 338 66 88 of bedrijvenloket@antwerpen.be.
Momenteel geen gesprekken voor student-ondernemers van TAKEOFFANTWERP
Bij de starterscoach van de stad Antwerpen kunnen student-ondernemers enkel via mail terecht voor alle vragen over studeren en ondernemen: startersbegeleiding@antwerpen.be.
Vragen van ondernemers:
OPEN OF GESLOTEN?
Mag ik de openingsuren van mijn winkel tijdens de week aanpassen, binnen de wettelijke openingstijden? Moet ik mij houden aan de sluitingsdagen nu ik verplicht moet sluiten in het weekend?
Dit is afhankelijk van de ligging van uw winkel in Antwerpen. In het toeristische centrum geldt een apart reglement. Winkels gelegen buiten het toeristisch centrum mogen hun sluitingsdag (24 uur aaneensluitend) niet zomaar wijzigen en volgen deze wettelijke sluitingstijden.
Kunnen interimkantoren, kappers, … de deuren openen?
De federale overheid heeft een aantal beslissingen genomen voor handelszaken. Een aantal maatregelen geldt ook voor de dienstverlenende sector. De stad volgt deze maatregelen integraal. Kapsalons en schoonheidssalons mogen hun diensten, zowel in de week als in het weekend, enkel op afspraak aanbieden. Daarnaast moeten ze extra hygiënemaatregelen treffen zoals de overheid die voorschrijft.
Mag ik mijn fitnesscentrum openen?
Fitnesscentra gaan dicht. Zij vallen onder de beslissingen genomen die de federale overheid heeft genomen voor recreatieve activiteiten.
Mag ik mijn kledingwinkel openen op afspraak?
Enkel winkels die essentiële diensten leveren blijven open, zowel in de week als het weekend: apothekers, supermarkten, bakkers, slagers, … Alle andere winkels mogen enkel openen tijdens de week en moeten sluiten in het weekend. Dit is een beslissing van de federale overheid.
Kan ik mijn wassalon openen?
Van maandag tot en met vrijdag mogen wassalons geopend zijn. In het weekend moeten zij sluiten, aangezien zij geen levensmiddelen verkopen.
Welke winkels vallen onder de voedingswinkels die open mogen blijven? Iedereen met voeding in de NACEBEL-code?
Elke winkel die een NACEBEL-code heeft met als hoofdactiviteit het verkopen van voeding.
Mag een krantenwinkel of conceptstore die ook voeding verkoopt, open blijven?
Krantenwinkels en conceptstores blijven in het weekend gesloten vermits zij niet-essentiële diensten aanbieden, de voeding mag enkel een nevenactiviteit vormen en valt dus niet onder de voedingswinkels.
Mag ik een workshop laten doorgaan?
Hier geldt de aanbeveling – dit is dus geen verplichting – om zoveel mogelijk bijeenkomsten te beperken en te werken met videoconferenties of webinars. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, worden in alle scholen de lessen opgeschort. De Vlaamse overheid geeft een update met alle informatie voor scholen. Update coronavirus: lessen geschorst. Wat nu? – Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. U kan het callcenter Corona en Onderwijs bereiken op 02 553 27 46 – elke werkdag van 8 tot 17 uur.
VERGUNNING
Ik heb geen vergunning voor take-away: mag ik dit toch aanbieden?
Er zijn geen aparte vergunningen of wijzigingen van NACEBEL-codes nodig om take-away en thuisbezorging te organiseren. Thuisbezorgdiensten en koeriers kunnen u een oplossing bieden om de maaltijden aan huis te laten bezorgen. Respecteer de aanbevolen extra hygiënische maatregelen.
MARKT
Kan ik mijn marktkraam opzetten op de markt in de week of tijdens het weekend?
De markten op weekdagen vinden nog steeds plaats, zonder loting. Tijdens het weekend mag enkel voeding voor take-away worden verkocht. Consumptie ter plaatse is niet toegestaan. Deze nieuwe maatregel volgt de logica die ook voor winkels en horeca wordt toegepast. Ook op de weekendmarkten is er geen loting.
De antiekmarkt op het Sint-Jansvliet en de markt op de Lijnwaadmarkt gaan niet door.
COMFORT EN HYGIËNE
Mogen klanten binnen aanschuiven om hun bestelling te ontvangen als we take-out doen?
Frituren, restaurants met enkel take-out en drive-in kunnen open blijven. Thuisbezorging is toegestaan. Zorg dat uw klanten wachtrijen kunnen vermijden. Voedingszaken krijgen het advies om de hygiënemaatregelen goed op te volgen.
VOORSCHOT
Moet ik het voorschot voor een boeking terugbetalen aan de klant?
In het geval van ‘overmacht’ moet u in principe het voorschot niet terugbetalen indien dit niet anders in de verkoopvoorwaarden werd opgenomen.
Hebt u andere vragen voor de stad Antwerpen? Een overzicht van de meest gestelde over de aangepaste stedelijke dienstverlening voor bewoners en bezoekers vindt u hier.
Vragen en antwoorden voor de toeristische sector vindt u op https://www.visitantwerpen.be/nl/corona-info-en-maatregelen
Het contactcenter van stad Antwerpen is telefonisch bereikbaar op 03 333 22 11, elke werkdag van 9 tot 17 uur en uitzonderlijk ook op zaterdag 14 en zondag 15 maart van 9 tot 17 uur.