Normaal gezien zou ik zaterdag samen met minister voor mobiliteit Lydia Peeters, burgemeester De Wever en enkele duizenden Antwerpenaren klaar staan om de tunnels onder het Operaplein in te wandelen. Het zou een volksfeest worden, en op zondag zouden de twee pijpen dan opengesteld worden voor het autoverkeer.
Corona besliste daar anders over. Er zat niets anders op dan de opening uit te stellen. En dat is jammer.
Het opheffen van de ‘knip’ is heel belangrijk voor Antwerpen. Het verkeer zal dankzij die tunnels weer zoals vroeger van noord naar zuid en omgekeerd over de Leien de stad kunnen doorkruisen. Ik weet uit eerste hand dat de middenstand in de binnenstad erg uitkijkt naar de opening.
Maar uitgesteld is niet verloren.
De tunnels gaan zo snel mogelijk open, en het huidige oponthoud mag niet leiden tot extra vertraging. Op het vlak van infrastructuur zijn ze klaar, enkel voor de praktische inwerkingstelling moesten nog de laatste oefeningen en afspraken gemaakt worden met brandweer, politie, hulpdiensten. Gelukkig wordt achter de (computer)schermen wel degelijk doorgewerkt.
Wie enkel afgaat op de berichtgeving denkt wellicht dat alle werven in Antwerpen tot stilstand zijn gekomen, maar dat klopt niet. Op een verrassend groot aantal werven wordt verder gewerkt. Dit is perfect mogelijk. De Nationale Veiligheidsraad laat daarover geen twijfel bestaan: ‘Kunnen wegenwerken en nutsvoorzieningen in het algemeen nog doorgaan? Ja, met respect voor de sociale afstand.’ (bron: www.info-coronavirus.be)
Het stadsbestuur dringt er bij de aannemers op aan om die beslissing tot stopzetting niet te impulsief te nemen, en oplossingsgericht te denken. Dit is zeker het geval voor wegenwerken en werven op het openbare domein waar door de omstandigheden snel voortgang kan gemaakt worden omdat de hinder nu minimaal is.
Zelfs de burgemeester van Rome, zoveel zwaarder getroffen door corona dan Antwerpen, communiceerde dinsdag dat zij een aantal wegenwerken versneld laat afwerken.
Deze crisis is uiteraard eerst en vooral een uitdaging op vlak van volksgezondheid. Maar ze is van die aard dat ze ook ons economische weefsel en welvaartsmodel kan raken. Dat moeten we kost wat kost vermijden.
Ik wil dan ook vooral een applaus geven voor alle aannemers en hun medewerkers die de werven open houden. Of zoals Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder UNIZO, op woensdag tweette: ‘Nog nooit heeft bouwlawaai mij zo als muziek in de oren geklonken! Bedankt om onze economie draaiende te houden!’
Samen met ondersteunende diensten zoals politie, brandweer, vuilnisophaaldiensten, openbaar vervoer, de bevoorradingssector en niet in het minst de zorgsector zijn zij het die zorgen dat Antwerpen blijft draaien en straks snel zal heropleven.