(toespraak bij de voorstelling van het programma van het culinaire festival Smaakmeesters, dat op 3 en 4 oktober zal plaatsvinden in de Antwerpse binnenstad)
Goedemiddag dames en heren, beste medewerkers van de pers,
Beste medewerkers van Fiera, zo vriendelijk om ons hier te ontvangen,…
Vorig jaar vierde Smaakmeesters een lustrum, met de 5de editie. Dit jaar wordt opnieuw een speciale editie, want dat 2020 geen doorsnee jaar is, hoef ik u niet uit te leggen.
Als ik de editie 2020 in culinaire termen zou moeten omschrijven, dan denk ik dat ik zou spreken van: : het glas is voor mij half vol, eerder dan half leeg.
Zo meteen gaan we op stap langs een drietal locaties die deelnemen aan dit culinaire festival. We proeven daar al wat lekkers dat tijdens het Smaakmeestersweekend zal aangeboden worden door de deelnemers. Een ‘amuse gueule’…
Zoals elk jaar legt het programma nieuwe, aparte accenten, dat is dit jaar niet anders.
We houden vast aan een goed gesmaakte klassieker: de kookworkshops. We hebben voor alle animaties rekening gehouden met de coronamaatregelen en schreven ook B-plannen. Indien nodig kunnen we overschakelen naar livestreams, zodat onze bezoekers ook thuis kunnen genieten van de kunsten van onze Smaakmeesters.
Op die thuisbeleving zetten we ook in met onze Cocktails@Home-box die verzorgd wordt door de mensen van Bellroys en een heuse Secret Cinema@Home in samenwerking met Fiera.
Via onze mediapartners kan je ook dit jaar weer originele prijzen winnen:
zoals een etentje op een wel heel speciale plek (de leeszaal van het MHKA – het Museum voor Hedendaagse Kunst op het Zuid)
of door de Smaakmeesters aangeboden waardebonnen om ook na het weekend nog eens te gaan genieten.
Tenslotte loopt er heel het weekend een wedstrijd waar bezoekers van onze Smaakmeesters een waardebon van 50 euro, te spenderen bij de deelnemende zaken kunnen winnen.
Dames en heren, mensen van de pers…
Ik wil zeker de aandacht vestigen op de nieuwkomers op de lijst, ondernemers die voor het eerst deelnemen aan Smaakmeesters.
35 namen zijn nieuw op de affiche. Knap dat ze dat doen in deze omstandigheden!
Ik ben daar als schepen voor toerisme en middenstand heel, heel trots op.
Een duidelijker teken van veerkracht en weerbaarheid van onze ondernemers kan ik me niet inbeelden. Het toont aan dat er meer nodig is dan een virus om deze stad te doen kapseizen.
Ik heb de voorbije maanden genoeg contact gehad met onze ondernemers om te weten dat er een aantal waren die hier graag aan hadden deelgenomen, maar dit jaar even ‘skippen’.
Alle begrip daarvoor. Ik maak graag afspraak met hen volgend jaar.
Ik doe dan ook een oproep naar alle fijnproevers: kom naar Smaakmeesters en verwen uw smaakpapillen, en steun de Antwerpse ondernemers.
Als uitsmijter geef ik nog graag mee dat het eerste weekend van het Smaakmeesters-festival samenvalt met heel wat andere boeiende evenementen in Antwerpen: dat weekend is het ook Antwerp Fashion Weekend, en u kan naar hartelust shoppen tijdens onze winkelzondag van 4oktober.
Alle wegen leiden naar ’t stad, kortom.