(toespraak op het terras van Maurice & Dietrich, Grote Markt 32, Antwerpen, naar aanleiding van de heropening van de terrassen op 8 mei)
Beste mensen van de pers, beste mensen van Horeca Vlaanderen,
Eerst en vooral dank aan de dames van Maurice & Dietrich, dank voor hun gastvrijheid.
Dames en heren,
U heeft het wellicht ook al opgemerkt, er beweegt iets in de stad.
En u heeft het misschien ook gehoord: het geluid van tafeltjes en stoeltjes die klaargezet worden, en dat klinkt mij en vele Antwerpenaren als muziek in de oren.
Licht aan het einde van de tunnel? Laat ons hopen.
Ik ben hier om een stand van zaken te geven over de opening van de terrassen in Antwerpen, maar de actualiteit gebiedt mij in Brussel te beginnen. Het getalm van de federale overheid om het juiste wettelijk kader te scheppen om de horeca toe te laten opnieuw haar werk te doen, maakt het de ondernemers en de lokale overheden erg moeilijk. Na 1 jaar in deze pandemie is tijdverlies en onduidelijkheid echt niet aanvaardbaar.
Corona was en is voor niks en niemand goed, maar misschien toch dit: hebben we niet gemerkt met z’n allen hoe belangrijk onze horeca is ? : zowel voor de economie, voor ons welzijn, zelfs voor de handhaving in de stad.
Goed dat de terrassen in ‘t stad terug zijn… En ze zijn met veel!
In de stad Antwerpen zijn er ongeveer 2700 horecazaken. Daarvan gaan 534 een terras plaatsen. 324 daarvan zijn verlengingen van vorig jaar, maar er zijn ook 210 nieuwe namen.
Dames en heren, de Antwerpse ondernemers zijn creatief, en als stad denken wij graag met hen mee – uiteraard met respect voor de coronamaatregelen en rekening houdend met de omwonenden.
We gaan flexibeler en sneller om met aanvragen voor terrassen. Vorig jaar reeds hebben we gemerkt dat deze procedure goed werkte.
We geven voorrang aan lokale ondernemers. Voor horeca pop-ups die een evenemententoelating aanvragen zal rekening gehouden worden met de lokale verankering van de aanvrager.
De terrasregeling is voor de burger het meest zichtbare aspect van ons beleid, maar achter de schermen doen we ook nog heel wat.
De stad heeft bij het uitbreken van de coronacrisis snel geschakeld en daarvoor een noodfonds van 50 miljoen euro vrij gemaakt.
We hebben een reeks fiscale en niet-fiscale steunmaatregelen uitgerold:
*vrijstelling en vermindering van enkele belastingen, maatregelen die we verlengd hebben
*aanbod van opleidingstrajecten
* verhoogde premies bij verfraaiingswerken
Ik vestig ook de aandacht nog eens op het digitaal consumptiekrediet ter waarde van 300 euro dat 16.000 stadsmedewerkers vanaf 1 juni kunnen verzilveren bij lokale handelaren, ook bij de horeca. 2000 Antwerpse zaken sloten er zich al bij aan.
Beste mensen, een stad met een bloeiende horeca is een levende stad, waar het goed wonen is. Bewoners, bezoekers en ondernemers hebben elkaar nodig, nu meer dan ooit.
Wat we nog wel missen, zijn onze buitenlandse bezoekers, en vooral de Nederlanders. We gaan de volgende weken en maanden nog werken om toeristen te overtuigen naar Antwerpen te komen.
En dan steek ik nu graag een handje toe om Bina en Ellen te helpen hun terras klaar te zetten.