(toespraak naar aanleiding van de 15de verjaardag van CAMBIO in Antwerpen)
Goeiemiddag iedereen,
Welkom hier, op dit verjaardagsfeestje, dat van CAMBIO. 15 jaar in Antwerpen.
15-jarigen zijn meestal niet de gemakkelijkste jarigen – als vader van 2 dochters kan ik dat zeggen – maar CAMBIO is een gemakkelijke huisgenoot, of meer precies: stadsgenoot.
De stad en CAMBIO hebben altijd een goede werkverhouding gehad, en dat is ook vandaag nog zo.
Antwerpen is ook dé deelstad van CAMBIO in Vlaanderen, met 250 deelwagens.
Met z’n 15 jaar is CAMBIO zelfs ouder dan de Velokes, waarvan we deze maand de 10de verjaardag vierden.
Wat Velo was voor de deelfietsen in Antwerpen, was CAMBIO voor de deelwagens: een pionier van de deelmobiliteit, in hun geval uiteraard voor auto’s.
In 2006 bestond het woord deelmobiliteit volgens mij niet eens, of dachten de mensen misschien aan autostop.
Vandaag is deelmobiliteit zoveel meer dan een buzzword,
het is een steeds groeiende sector,
een volwassen bedrijfstak,
een vruchtbare bodem voor jonge ondernemers,
en voor stadsbesturen zoals dat van Antwerpen een essentieel onderdeel van de mobiliteit anno 2021, een deel van de oplossing, niet van het probleem: oplossing voor parkeerproblemen, oplossing voor de fileproblematiek, voor toegang tot de LEZ, enz.
Omdat we geloven in de toekomst van de deelmobiliteit bekijken we op dit moment ons autodeelplan, actualiseren we: wat is vraag en aanbod, waar is vraag en aanbod, hoe en wanneer? Zit de verhouding free floating en station based goed ? Je hebt particulier delen, je hebt delen via groepen of coöperaties, je hebt autodelen via aanbieders zoals CAMBIO.
Dames en heren, dat CAMBIO zich staande houdt in een steeds competitievere omgeving, in een snel innoverende omgeving, met steeds beter geïnformeerde en veeleisendere klanten is een enorme verdienste.
Ik kan dat ook illustreren met een voorbeeld.
CAMBIO diende in het najaar van 2020 een dossier in het kader van een projectoproep van Slim naar Antwerpen in. Daarin gingen we op zoek naar slimme oplossingen voor woon-werkverkeer. Het dossier van CAMBIO rond autodelen in op maat van Antwerpse bedrijven en hun werknemers was goed onderbouwd, en werd 1 van de laureaten van de projectoproep.
Ik wil maar zeggen: CAMBIO rust niet op z’n lauweren.
Gelukwensen daarvoor aan het team van Geert Gisquière, en aan CAMBIO in het algemeen.
Wat ik ook erg waardeer aan CAMBIO is dat het bedrijf tweejaarlijks een intensieve gebruikersbevraging doet, en die resultaten deelt met het stadsbestuur.
Dat noem ik samenwerken. Dat geeft ons ook vertrouwen om die samenwerking verder te zetten. Dank voor uw aandacht.