De stad Antwerpen wil zich verder profileren als culinaire bestemming en gaat een samenwerking aan met de bekende wijnbouwer / wijnmaker Patrick Nijs (Wijnfaktorij) voor de productie van een eigen stadswijn. De bedoeling is om zoveel mogelijk Antwerpenaren te betrekken om aan voldoende druiven te komen en een gepaste naam te kiezen.
Antwerpen profileert zich al geruime tijd op het vlak van culinaire toerisme met een gerenommeerde restaurantscène en toonaangevende gastronomische evenementen. Ook zijn er ook zoetigheden die ‘Antwerps’ kunnen genoemd worden zoals de Antwerpse Handjes en pralines in de vorm van diamantjes. Daarnaast worden binnen de stad een aantal bieren en sterke dranken gebrouwen die het imago van Antwerpen over de stadsgrenzen heen uitdragen.
Schepen voor toerisme Koen Kennis: ‘Het zou mooi zijn moesten we daar een eigen wijn aan kunnen toevoegen. Ik denk niet meteen aan grote volumes, maar ik zie wel mogelijkheden om een Antwerpse stadswijn aan te bieden als relatiegeschenk of om te serveren op recepties.’
Het stadsbestuur stad ziet in Patrick Nijs de geknipte persoon om het project te begeleiden. Patrick Nijs is eigenaar van de urban boutique winery ‘Wijnfaktorij’ in hartje Antwerpen, en geeft les in wijnbouw en wijnkennis. Zelf produceert hij met ‘Chansaar’ en ‘Kontreir’ twee eigen wijnen.
Patrick Nijs: ‘Het is een feit dat de wijngrens steeds meer naar het noorden opschuift. Dat is ook de reden waarom wijnbouw in ons land steeds populairder wordt, met steeds betere wijnen. De Wijnfaktorij kreeg recent zelfs een overnamebod vanuit China. Ik zie een Antwerpse stadswijn als een sterk tegensignaal.’
Schepen Kennis roept de Antwerpenaren dan ook op om het initiatief te steunen: ‘Ik denk dat dit kans op slagen heeft als we daar zoveel mogelijk Antwerpenaren bij betrekken. Ik roep bij deze de Antwerpenaren die denken plaats te hebben voor een druivelaar op om zich te melden. We zijn ook nog op zoek naar een naam. Suggesties zijn welkom op koen.kennis@antwerpen.be’
De naam van de Antwerpse stadswijn zal bekend gemaakt worden op het wijnfestival dat de Wijnfaktorij op 2, 3 en 4 juni organiseert in de Vleminckstraat.