De Antwerpse taxisector blijft innoveren. Via een nieuwe app zullen klanten binnenkort een taxi kunnen delen op weg naar bestemmingen in dezelfde richting. De introductie van dit taxideelsysteem en de lancering van de nieuwe taxi-app gaan gepaard met een aantal voordeeltarieven.
Antwerpen wordt opnieuw een deelsysteem rijker. De Antwerpse Provinciale Taxi Unie (APTU) en de stad Antwerpen lanceren taxidelen in Antwerpen, meteen een primeur in Vlaanderen. Dit taxideelsysteem biedt zowel voordelen voor de gebruikers als voor de taxibedrijven. Klanten krijgen voordeliger tarieven omdat ze hun taxi delen met andere gebruikers, terwijl exploitanten hun vloot op een efficiëntere manier kunnen inzetten.
Taxidelen
De Antwerpse taxibedrijven kunnen vanaf dit najaar taxidelen aanbieden aan hun klanten. Door gebruik te maken van dit taxideelsysteem betalen gebruikers afhankelijk van de afstand en het aantal delers 20 tot 40% minder dan het basistarief. Het taxideeltarief heeft weliswaar een hoger startgeld (6 euro), maar niet alleen wordt dat gedeeld onder de klanten, ook wordt voor deelklanten geen wachtgeld (normaal 35 euro) en geen toeslag voor nachtritten (normaal 2,5 euro) aangerekend.
Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “Ook op vlak van taxivervoer blijven we de trend zetten in Vlaanderen met de lancering van taxidelen. Met deze uitbreiding van de taxidiensten spelen de stad Antwerpen en de taxisector in op de deeleconomie die de laatste jaren sterk opkomt in Antwerpen en die in de smaak valt bij zowel Antwerpenaars als bezoekers.”
Taxi-app
Speciaal voor deze collectieve ritten ontwikkelde APTU een taxi-app. Klanten die elkaar niet kennen, vinden via deze app makkelijk een taxi om te delen. Als er geen match wordt gevonden voor een deeltaxi, ontvangt de klant via de app een bericht. Dan heeft hij alsnog de keuze om een reguliere taxi te bestellen of zijn rit te annuleren.
Voordeeltarieven
Niet alleen taxidelen levert voordelen op:
- APTU pioniert in Antwerpen met een degressief tarief op langere afstanden: hoe langer de rit, hoe lager de prijs per kilometer.
- Klanten die een taxi bestellen via de taxi-app, genieten van een voordeeltarief van 2 euro per kilometer. De klassieke taxirit krijgt een lichte tariefaanpassing: de kilometerprijs stijgt van 2 euro naar 2,10 euro. Het startgeld blijft behouden op 2,95 euro.
- Ook het voordeeltarief voor luchthavens wordt verder uitgebreid. Het standaardtarief voor ritten naar Zaventem stijgt licht, maar in ruil daarvoor krijgen klanten een verhoging van de wachttijd van 15 naar 30 minuten. Dit forfaitair tarief voor taxivervoer naar Zaventem wordt nu uitgebreid met een gelijkaardig tarief voor de luchthavens van Charleroi en Schiphol. Deze aanpassing levert een prijsvoordeel op voor beide luchthavens van 30 à 40 euro ten opzichte van het huidige tarief.
“De taxitarieven in Antwerpen behoren tot de laagste van Vlaanderen. Toch willen we er met een aantal maatregelen voor zorgen dat een taxirit minder duur is dan doorgaans gedacht door de consument”, klinkt het bij APTU.