Net als vorig jaar wil ik transparant zijn over mijn mandaten. Door de herstructurering van de energie-intercommunales zullen mijn betaalde mandaten tegen voorjaar 2019 zakken van 18 naar 8.
In 2015 had ik 40 bestuursmandaten, in 2017 waren dat er nog 36. De volgende jaren zal deze dalende trend zich verder zetten. In de mandatenlijst van 2018 zal het nog maar gaan over 30 mandaten. Dankzij onze inspanningen om een grondige reorganisatie van de energiesector te realiseren, zijn er dit jaar voor mij al 6 betaalde mandaten weggevallen. In het licht van de lopende hervormingen, onder andere de fusie van de intercommunales in Antwerpen, vallen er volgend jaar nog twee bijkomende mandaten weg.
Onderaan deze tekst alvast een duidelijk overzicht van mijn mandaten in 2018 en 2019. Vele daarvan zijn rechtstreeks verbonden met mijn functie als schepen. De meeste zijn dan ook onbezoldigd.
Mijn partij heeft mij bij het begin van deze legislatuur gevraagd om mijn financiële expertise en ervaring met bedrijfsbeheer in te brengen binnen enkele vitale organisaties. Daarbij kreeg ik de opdracht om te werken aan vereenvoudigde, efficiëntere structuren binnen o.a. de energiesector.
Begin 2017 publiceerde ik mijn nota over de ‘Rationalisering en optimalisering van de gemeentelijke structuren en hun rol in de energievoorziening’. Daarin werden de uitgangspunten van de thans uitgevoerde herstructureringsoefening opgenomen, zoals onder meer regiovorming, de vereenvoudiging van structuren en de vermindering van het aantal mandaten.
Ondertussen werken we hard verder aan de voorgenomen realisaties. Van 16 structuren gaan we in Vlaanderen naar vijf. Het aantal mandaten bij de intercommunales vermindert van 415 naar 61. Dat levert jaarlijks meer dan 100 miljoen euro aan efficiëntiewinsten op, waardoor de energiefactuur kan dalen.
Hieronder alvast een stand van zaken van de recente ontwikkelingen op het terrein van de energie-intercommunales en hun verwante structuren: