Antwerpen, 7 september 2018 – Lab Box, de start-up incubator van D’Ieteren Auto, stelt vandaag haar nieuwe app Pikaway voor. Deze Mobility as a Service (MaaS) app brengt haar gebruikers op een slimme, intermodale manier naar hun bestemming. Antwerpen is de eerste Belgische stad die de positieve mobiliteitsimpact van Pikaway zal ervaren, op termijn volgt een uitbreiding naar de rest van het land. Om de nieuwe app te vieren, wordt een ‘Pikaway’ wedstrijd gelanceerd waarbij deelnemers kans maken op een week gratis mobiliteit.
Pikaway, zo heet de applicatie van de Belgische incubator Lab Box die vlak voor de week van de mobiliteit officieel bekendgemaakt wordt. De nieuwe app schrijft zich in de Mobility as a Service (MaaS) filosofie in en biedt haar gebruikers, aan de hand van realtime informatie, mobiliteitsoplossingen op maat aan. Het unieke van de app schuilt in de combinatie van de routeplanner en boekings- en betalingsmogelijkheden op één platform. Dankzij de integratie van de verschillende mobiliteitsaanbieders – NMBS, De Lijn, Poppy (deelwagens en -scooters) en de taxi’s hebben reeds bevestigd; Velo, Mobit en Cloudbike zullen binnenkort volgen – kan de gebruiker telkens uit een brede waaier aan vervoersmodi kiezen. De app geeft ook een inschatting van timing en budget, waardoor mensen hun route optimaal en naargelang hun persoonlijke voorkeuren kunnen plannen en uitvoeren. De toegang tot Pikaway voor het grote publiek wordt begin januari 2019 verwacht.
Met Pikaway richt Lab Box zich eveneens op de B2B markt. Bedrijven zullen de app kunnen integreren in het mobiliteitspakket van hun werknemers en kunnen zo tegemoet komen aan hun veranderende mobiliteitsnoden. Niet alleen voor hun dagelijkse verplaatsingen naar het werk, ook voor zakentrips zullen werknemers de app kunnen gebruiken. Met het B2B aanbod speelt Pikaway perfect in op het mobiliteitsbudget, dat wil inzetten op een duurzaam en slim woon-werkverkeer.
Dirk Joos, Managing Director van Lab Box: “Het gebruik van verschillende, naast elkaar bestaande mobiliteitsapplicaties leidt vandaag tot frustraties bij heel wat mensen. Met Pikaway hebben wij een jong en dynamisch product ontwikkeld dat mensen toelaat hun reis op een snelle en slimme manier te plannen, te boeken en te betalen. Daarmee willen wij niet alleen de ervaring van de reiziger optimaliseren, maar tevens een antwoord bieden op de mobiliteitsproblematiek in het gecongesteerde België. Dankzij de inschakeling van de app in het mobiliteitsbudget, zullen werkgevers hun werknemers kunnen begeleiden in de keuze voor alternatieve, multimodale transportmogelijkheden.”
Lab Box koestert ruimere ambities en mikt op de lancering van Pikaway over het hele land. Antwerpen is de eerste Belgische stad waar Pikaway beschikbaar zal zijn, een keuze waarover Koen Kennis, Antwerpse schepen voor Mobiliteit, bijzonder opgetogen is: “Als voorloper op het vlak van mobiliteit kunnen wij alleen maar toejuichen dat Lab Box Antwerpen heeft gekozen als eerste stad om Pikaway te lanceren. De vernieuwende applicatie past perfect binnen onze mobiliteitsvisie en zal zowel Antwerpenaren, pendelaars als bezoekers toelaten om voor innovatieve en duurzame vervoersoplossingen te kiezen. Ik ben ervan overtuigd dat gebruiksvriendelijke applicaties als Pikaway zowel voor werknemers als werkgevers het verschil kunnen maken in hun dagelijkse verplaatsingen.”
Pikaway gaat volgende week, bij aanvang van de mobiliteitsweek, van start met een groep “early adopters”. Om de lancering van Pikaway te vieren, wordt ook een wedstrijd voor het grote publiek georganiseerd. Wie zich snel inschrijft op de website van Pikaway en mensen kan aansporen hetzelfde te doen, maakt kans op een week gratis mobiliteit.
Meer info over de wedstrijd is te vinden op www.pikawayapp.com.