Het belangrijkste erfgoed van Antwerpen vinden we in de 16de eeuwse stad, binnen de grenzen van de Brouwersvliet – Kaaien – Scheldestraat – Kasteelpleinstraat en de Leien.
De straten en pleinen in dat gebied worden bezongen door artiesten als de Strangers en Wannes Van de Velde, en we herkennen ze in de albums van Suske & Wiske. Ook de bekendste Antwerpse verhalen en legenden vinden er hun oorsprong.
Dat hele gebied is dus bepalend voor de ziel van Antwerpen, en die ziel wil het stadsbestuur bewaren. Districtsburgemeester Paul Cordy en ikzelf stelden daarvoor een plan op.
In overleg met bewoners, handelaars en andere actoren maken we die zone autoluw, en leggen we woonerven aan. Boordstenen verdwijnen, het straatniveau zal gevel tot gevel doorgetrokken worden, wat zorgt voor een meer vrije kijk op het straatbeeld. Hierdoor ontstaat ook meer ruimte voor groene accenten en straatmeubilair.
Parkeerplaatsen zullen er enkel zijn voor bewoners, of voor mensen met een vergunning op aanvraag, zoals frequente bezoekers, zorgverstrekkers en klusjesmannen. De snelheid voor wagen en fiets zal er beperkt worden tot max. 20 km/u. Het wooncomfort en de leefbaarheid voor de bewoners zal hierdoor merkelijk verhogen, en een aantal winkelstraten krijgt hierdoor een nieuwe impuls.
De stad wil 90% van de binnenstad woonerf maken.
Een volledig overzicht geven is niet mogelijk, maar toch al dit: dit jaar nog pakken we de Lange Koepoortstraat aan. In 2021 volgen de Koningstraat en Lange Sint Annastraat . Voor de Via Sinjoor (wandelas Centraal Station – Steenplein) vormen we de Schuttershofstraat om tot woonerf. Kipdorpvest en Van Cuyckstraat worden woonerf 2022, net als de Generaal Belliardstraat. Ondertussen leggen we ook de stadslus aan (Lange /Kort Nieuwstraat/Korte Koepoortstraat/Wolstraat/Kipdorp/St Jacobsmarkt/Kipdorpbrug), waarbij een aantal straten woonerf worden. Daarna volgen de Prinsstraat (2023) en het Klapdorp (2024). Voor de heraanleg van Paardenmarkt en Varkensmarkt kunnen de buurtbewoners ook nog kiezen voor een gedeeltelijke aanleg als woonerf. Ook Stadswaag en omgeving staan in de planning.