(toespraak bij de opening van de fietsparking onder de Teniersplaats – voor persbericht, scroll naar onder)
Welkom op de opening van alweer een fietsparking in Antwerpen.
Ik zeg ‘alweer’, want geloof het of niet, dit is de 2de fietsparking die ik in vandaag in gebruik neem.
Amper een kwartier geleden stond ik op het binnengebied van het stadhuis. Dat is heraangelegd als een nieuw publiek pleintje (naam: Leonie Glassplein) in de driehoek stadhuis, DIVA (diamantmuseum op de Suikerrui) en de Zilversmidstraat – écht hartje Antwerpen dus.
Daar ligt nu een ondergrondse fietsparking voor de werknemers van het stadhuis en DIVA , met daarnaast een deel voorbehouden aan buurtbewoners. In totaal gaat het daar over 160 plaatsen, 80 voor buurt, 80 voor onze medewerkers. stadhuis
Als stad geven we immers graag het goede voorbeeld: we willen graag dat onze mensen zich duurzaam verplaatsen in hun woon-werkverkeer. Zo biedt de stad een fietsvergoeding aan voor medewerkers. Daarnaast hebben we uiteraard ook een uitgebreid gamma dienstfietsen.
Hier op de Teniersplaats voorzien we, net zoals achter het stadhuis, ook een deel buurtfietsenstalling. Ook dat vinden we belangrijk als stad. Niet iedereen kan zijn of haar fiets thuis stallen, laat staan veilig stallen. Tegelijk houden we daarmee het openbaar domein vrij, want wild geparkeerde fietsen kunnen echt hinderlijk zijn.
Enkele cijfers over de parking Teniersplaats hier: in totaal spreken we van 297 plaatsen, waarvan 228 publieke plaatsen en 69 plaatsen voor buurtbewoners.
De ligging van deze fietsparking trekt de aandacht. De parking is eigenlijk het sluitstuk van een groot mobiliteitsknooppunt dat hier het afgelopen jaar heeft vorm gekregen in het kader van de werken aan de Noorderlijn, met metro-, tram- en busverbindingen in alle windrichtingen.
Vanuit deze fietsparking kan je meteen overstappen op een andere vervoersmodus, of te voet het hart van Antwerpen verkennen om te gaan winkelen.
En dames en heren, het is misschien wel toeval, maar wel een mooi toeval. We openen deze parking uitgerekend op de dag dat de winkels terug open gaan.
Deze parking is immers een belangrijke ontwikkeling voor de middenstand. Zo zijn er ook plaatsen voorzien voor bakfietsen (7 in totaal): altijd handig als je met pakjes terug naar huis moet.
De middenstand en horeca in de buurt, zo hoor ik, zijn dan ook blij met de fietsparking Teniersplaats.
—
(persbericht)
Twee nieuwe buurtfietsenstallingen in het centrum
Het aantal buurtfietsenstallingen in Antwerpen blijft toenemen. Vandaag openen er twee nieuwe: onder het pas aangelegde Leonie Glassplein achter het stadhuis, en ook een gedeelte van de nieuwe fietsparking onder de Teniersplaats wordt ingericht als buurtfietsparking. Dat brengt het totaal op meer dan 1000 overdekte fietsstaanplaatsen.
Buurtfietsenstalling Leonie Glassplein
Het Leonie Glassplein is de net afgewerkte nieuwe groene publieke ruimte achter het stadhuis, in de zone Kaasstraat-Zilversmidstraat-Gildekamersstraat-Suikerrui. Daar zijn momenteel nog meer dan 70 plaatsen beschikbaar voor buurtbewoners (naast 80 plekken gereserveerd voor het personeel van DIVA en het stadhuis).
Buurtbewoners betalen 5,60 euro per maand voor een voltijdse plaats. Meer info en huren via het 03 338 21 85 of buurtparkeren@antwerpen.be.
Buurtfietsenstalling Teniersplaats
Ook de ondergrondse fietsenstalling aan de Teniersplaats is vandaag geopend. Ze is een onderdeel van het grote mobiliteitsproject Noorderlijn en wordt beheerd door Indigo Park Belgium. Ze telt in totaal 297 plaatsen, waarvan 228 publieke plaatsen en 69 voor buurtbewoners. In de fietsenstalling zijn er gratis oplaadlockers voor batterijen van elektrische fietsen. De publieke parking is voor bezoekers de eerste 24 uur gratis. Nadien betalen ze 1 euro per dag.
Buurtbewoners betalen 5,60 euro per maand voor een gewone fiets en 11,20 euro per maand voor een bakfiets. Wie een plaats wil huren kan contact opnemen met Indigo via parkings.antwerpen.be@group-indigo.com.
Meer dan 1000 fietsstaanplaatsen
Buurtfietsenstallingen zijn inpandige fietsstallingen of fietstrommels op straat, bedoeld voor Antwerpenaars die thuis geen garage of berging hebben waar ze hun fiets kunnen stallen. In totaal zijn er momenteel 1064 fietsstaanplaatsen in de stad, verdeeld over 21 buurtfietsenstallingen en 25 fietstrommels. Alle informatie over buurtfietsenstallingen staat op www.parkereninantwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.
Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: ‘De stad komt met buurtfietsenstallingen tegemoet aan een bestaande behoefte. Niet iedereen kan zijn of haar fiets thuis kwijt, laat staan veilig stallen. Dankzij buurtfietsenstallingen houden we ook het openbaar domein vrij, want wild geparkeerde fietsen kunnen echt hinderlijk zijn.‘
EINDE PERSBERICHT