De Baron Leroystraat en de Frans Messingstraat in Deurne, waar basisschool Het Baronneke gelegen is, worden twee schoolstraten. Na een positief experiment met een schoolstraat in Berendrecht, wordt het initiatief nu ook in Deurne opgezet. Een schoolstraat biedt meer verkeersveiligheid voor de kinderen aan de schoolpoorten en minder verkeersoverlast voor de buurt.
Op 22 april – van 15 tot 19 uur – is er een infomoment voor de buurt over de schoolstraten die zullen ingericht worden in de Baron Leroystraat en Frans Messingstraat. Er wordt ook meer info gegeven over de opleiding tot gemachtigd opzichter. Plaats van afspraak is aan de schoolpoort van Het Baronneke, Baron Leroystraat 31, 2100 Deurne. Ook de pers is van harte welkom.
Schepen voor mobiliteit Koen Kennis licht toe: “Na een positief geëvalueerd experiment in de Monikkenhofstraat in Berendrecht zijn we blij dat dit concept ook in Deurne kan toegepast worden. Met schoolstraten zorgen we voor een veiligere en rustigere schoolomgeving tijdens piekmomenten.”
Districtsvoorzitter Tjerk Sekeris: “Het districtsbestuur bedankt de school, leerkrachten en ouders voor het mee realiseren van een veilige schoolomgeving.”
Een schoolstraat voor meer verkeersveiligheid en minder verkeer
In een schoolstraat wordt, aan het begin en het einde van de schooldag, de straat een half uur afgesloten. Een gemachtigd opzichter plaatst daarvoor een hek aan de uiteinden van de straat. Auto’s kunnen er dan even niet in, fietsers en voetgangers wel. De al aanwezige wagens mogen de straat wel uitrijden.
Voor kinderen is de situatie aan de schoolpoort zo heel wat veiliger. Verder worden conflictsituaties door dubbel en foutief geparkeerde wagens vermeden en kan de schoolomgeving opnieuw een plaats zijn voor spontane persoonlijke contacten tussen ouders en schoolpersoneel.
Mogelijk motiveert dit de ouders ook om voor een ander vervoersmiddel dan de auto te kiezen (te voet, fiets, bus,…).
Engagement belangrijkste sleutel tot succes
Een schoolstraat komt er op vraag van een school, wijk of district. De stad bekijkt dan de mogelijkheid en de opportuniteit om een schoolstraat in te richten. Vervolgens ondersteunt ze de invoering ervan. Ook hier onderzocht de stad eerst de verkeerssituatie in de omgeving van de school Het Baronneke.
Om het project te dragen, is er een goede samenwerking tussen stad/district, politie, school, (groot)ouders en buurtbewoners nodig. De belangrijkste schakel in het proces is de school.
Het Baronneke is het engagement aangegaan om in gemachtigde opzichters te voorzien die de nadarhekken en borden plaatsen en die aanwijzingen geven aan weggebruikers. Daarnaast sensibiliseert de school de leerlingen en hun ouders om zich duurzamer te verplaatsen. Maar ook ouders en grootouders hebben zich geëngageerd om dit project te doen slagen, bijvoorbeeld door zich in te zetten als gemachtigd toezichter. De stad Antwerpen, het district Deurne, Het Baronneke, de ouders en de buurtbewoners willen zo samen een veilige schoolomgeving creëren voor de kinderen.
Proefperiode van zes maanden
De schoolstraten gaan in op 1 september 2016. Het project wordt na zes maanden geëvalueerd. Dit gebeurt onder meer aan de hand van enquêtes die peilen naar het verplaatsingsgedrag van kinderen, (groot)ouders, leerkrachten en buurtbewoners vóór en na de invoering en de ervaringen die ze opdeden tijdens de proefperiode. Als het project gunstig wordt geëvalueerd, worden de schoolstraten permanent geïnstalleerd met een aanvullend verkeersreglement.