Sinds 1983, na de fusie van de Antwerpse gemeenten, bestaan er districten. Toen enkel adviserend. Om het bestuur dichter bij de burger te brengen, worden de districten vanaf 2001 rechtstreeks verkozen en hebben ze eigen bevoegdheden en middelen. Sinds dan spreken we van binnengemeentelijke decentralisatie: het overdragen van bevoegdheden door gemeenteraad, college en burgemeester aan het lokale bestuursniveau: de districtsraad en het districtscollege.
Na meer dan een decennium binnengemeentelijke decentralisatie waren er bijsturingen nodig aan het huidige model: duidelijkere bevoegdheidspakketten, meer middelen en slagkracht voor de districtsbesturen en transparantere samenwerking. We hebben dit vertaald in ons decentralisatieprogramma 2014-2019. Eén van de doelstellingen die in dit decentralisatieprogramma werden opgenomen, stelt dat de bevoegdheden en taken van de districten verduidelijkt moesten worden.
Een onderzoek van de Universiteit van Tilburg concludeerde dat Antwerpen met de gematigde vorm van binnengemeentelijke decentralisatie een goed werkbare vorm heeft gevonden. Met de aanbevelingen uit dit onderzoek en de vragen die al jarenlang bij de districten leven, zijn we aan de slag gegaan.
- De districten zijn ondertussen meerderjarig geworden
We moeten ze serieus nemen. We geven ze de middelen en de slagkracht om hun verantwoordelijkheid op te nemen. De districten krijgen meer bevoegdheden, die aan het lokale bestuursniveau toebehoren en ze krijgen rechtstreeks impact op hun personeel. De dotaties verhogen door de budgetten samen met de bevoegdheden integraal over te dragen. Bovendien versterken we de samenwerking tussen stad en districten.
De N-VA heeft deze bestuursperiode op een grondige en doordachte manier de binnengemeentelijke decentralisatie verbeterd. De districten en meer bepaald de districtsraadsleden hebben het meeste voeling met de mensen in de wijk en op straat. Door de districten de nodige bevoegdheden, middelen én autonomie te geven om beleid dicht bij de burger te voeren, verstevigen we die lokale binding. We hebben het jarenlange gebrek aan duidelijkheid en transparantie (in de organisatie van de binnengemeentelijke decentralisatie) weggewerkt en zorgen ervoor dat de districten effectief hun beleid kunnen verwezenlijken met de middelen die ze voorhanden hebben.
Dit wil zeggen dat inwoners, verenigingen en handelaars die vragen hebben over de lokale bevoegdheden zoals jeugd, sport, senioren, feestelijkheden, cultuur of over hun straat, park en plein, vanaf 1 januari 2019 terecht kunnen bij hun district.
- Restauratie districtshuizen
Deze bestuursperiode wordt er stevig gewerkt in de districtshuizen. Samen met Vlaanderen investeren we meer dan 20 miljoen euro in onze waardevolle Antwerpse districtshuizen. Zo kunnen we waardevol onroerend erfgoed volledig inzetten voor de dienstverlening naar de Antwerpse burgers door maximale publieke ontsluiting, integrale toegankelijkheid en een optimale klantgerichtheid en loketwerking.
Ondertussen zijn de inrichtingsweken aan het districtshuis van Borgerhout begin 2018 afgerond. Deze architecturale parel ligt me nauw aan het hart. Niet alleen ben ik hier getrouwd, mijn grootvader was hier schepen van de toenmalige gemeente Borgerhout en mijn moeder zetelde hier later als gemeenteraadslid toen het districtshuis nog een gemeentehuis was.
Ook de historische districtshuizen van Ekeren, Merksem, Hoboken en Wilrijk worden grondig gerestaureerd. Het districtshuis van Antwerpen verhuist naar zaal Harmonie, een prachtig monument uit de 19e eeuw dat in volle glorie wordt hersteld. Ook aan de districtshuizen van Deurne, Bezali en Berchem gebeuren kleine werken, zowel buiten als aan het interieur.
- Hertekenen districtsgrenzen
Er is voor de eerste keer sinds het begin van de binnengemeentelijke decentralisatie een grenscorrectie doorgevoerd: tussen districten Antwerpen, Ekeren en Merksem. Na een jarenlange vraag vanuit de buurten die tegen de grens van Ekeren liggen, heeft dit stadsbestuur beslist om de wijken Schoonbroek, Rozemaai en Edison en de natuurgebieden Oude Landen en Muisbroek/Ekerse Putten over te dragen naar district Ekeren.
Er werd ook een kleine logische grenscorrectie doorgevoerd op de grens tussen Ekeren en Merksem, op de autosnelweg.
Meer informatie kan je hier vinden: www.antwerpen.be/nl/overzicht/grenscorrectie