Lijsten N-VA zijn goed doordacht en evenwichtig
Sinds vorig weekend kennen we de politici die de N-VA in Antwerpen definitief op de kaart moeten zetten. De partij heeft ambitie om zowel in de stad als in de negen districten de leiding over te nemen van de sp.a. Daarvoor is veel bekwaam volk nodig. Als je wint heb je vrienden, zongen Henny Vrienten en wijlen Herman Brood. Die stelling blijkt ook uit het ogenschijnlijke gemak waarmee de N-VA bijna driehonderd kandidaten heeft gevonden voor haar Antwerpse lijsten.
Opvallend is dat die lijsten op veel gebieden een mooie afspiegeling vormen van de samenleving. Beroepspolitici, districtsschepenen, middenstanders, bankdirecteuren, advocaten, welzijnswerkers, leerkrachten, een gepensioneerde, een arbeider, een diamantexpert, een logistiek manager, ja zelfs een professor in de fysica: er zit echt van alles tussen.
Ook met de verdeling tussen de geslachten zit het wel snor: in de top twintig van de lijst voor de gemeenteraad vinden we negen vrouwen, en drie van de negen kandidaat-districtsvoorzitters zijn vrouwen. Over een aantal evenwichten is duidelijk goed nagedacht.
De N-VA zet hoog in op de districtsbesturen. De partij zet dat in de verf met een statement: niet één van haar kandidaat-districtsvoorzitters staat ook op de lijst voor de gemeenteraad. Terecht, want de districten zullen een groot deel van de groei van de Antwerpse bevolking moeten opvangen en daarbij hebben ze recht op echte inspraak en sterke vertegenwoordigers. Of alle N-VA-kandidaten daarvoor de nodige kwaliteiten bezitten, zal uit de praktijk moeten blijken.
De lijstvorming lijkt dus op het eerste gezicht een knap werkstuk. Toch zijn er twee belangrijke minpunten. Slechts twee topkandidaten voor de gemeenteraad en één kandidaat-districtsvoorzitter zijn van allochtone origine. De N-VA pareert die kritiek met de opmerking dat er voor haar geen allochtonen, maar alleen Antwerpenaars bestaan. Daar valt veel voor te zeggen, maar het blijft natuurlijk wel zo dat de lijsten wat dat betreft geen afspiegeling van de Antwerpse samenleving zijn.
Tweede minpunt: lijsttrekker Bart De Wever en de sjerp. Hoe wil hij die combineren met het voorzitterschap van zijn partij? En nog belangrijker: welke plannen heeft hij in 2014, wanneer de N-VA op hem rekent voor de samenvallende federale en Vlaamse verkiezingen? Antwerpen verdient een burgemeester die volledig voor zijn stad wil gaan.
Wordt Antwerpen vanaf 2014 bestuurd door de kandidaat-schepenen Liesbeth Homans, Koen Kennis en Ludo Van Campenhout, terwijl De Wever zelf in Brussel een topjob uitoefent? De kiezer heeft recht op een duidelijk antwoord op die vraag.
Bron: Gazet van Antwerpen