Het was de week van de witte konijnen in Antwerpen. Korpschef Eddy Baelemans, Atheneum-directrice Karin Heremans en nu ook Phaedra Hoste bij Open VLD en Chris Morel en ex-schepen André Gantman bij N-VA. Niet alle partijleden blijken even gelukkig te zijn met de nieuwkomers en de vraag is welk effect ze zullen hebben op het kiesgedrag.
N-VA en Open VLD gingen voor hun versterkingen shoppen bij de buren. Heremans was lid bij de SP.A en zou zich zelfs eerst hebben aangeboden bij Patrick Janssens. Hoste verliet tien jaar geleden de CD&V. Chris Morel kwam in de jaren zeventig en tachtig op bij de CVP (nu CD&V) en Gantman was in Antwerpen schepen voor Open VLD. Vraag is of de kiezer dit zal slikken.
‘Turtelboom heeft het beeld van een partij die tegen de touwen ligt, bijgesteld’, zegt politicoloog Dave Sinardet. ‘En na heel wat pogingen in het verleden lijkt het nu eindelijk mogelijk de partij echt te vernieuwen. Al is het de vraag of dit ook zijn vruchten zal afwerpen. Waarom men voor een klassieke BV als Hoste kiest is ook minder duidelijk dan bij Baelemans en Heremans. Het witte konijn van N-VA was gezien de recente geschiedenis voorspelbaar. Bij CD&V zitten dan weer geen verrassende namen, maar ik vermoed dat SP.A dat wel zal rechttrekken.’
Lijsttrekker Annemie Turtelboom kón bij OpenVLD niet anders dan de kaart van de vernieuwing te trekken. Met de huidige ploeg flirtten de liberalen met de kiesdrempel. Dat minister Turtelboom geen schepenmandaat zal opnemen, is niet zo’n goede zaak voor haar. Met de komst van Baelemans en Heremans (2de en 3de op de lijst) vaart ze wel duidelijk de koers van onderwijs en veiligheid. Naast mobiliteit is ook financiën een belangrijke pijler. Net daarom is de manier waarop er met de verantwoordelijke schepen Luc Bungeneers is omgegaan zo pijnlijk. Er is toch niets mis om uit te pakken met de man die Antwerpen schuldenvrij heeft gehouden?
Zus Karel De Gucht
Bungeneers mag dan wel de enige zijn die openlijk uitkwam voor zijn ontevredenheid, maar dat wil niet zeggen dat de rest blij is. Kris Luyckx, Willem Frederik Schiltz, Phillippe De Backer en Claude Marinower die ook de tweede plaats hadden gevraagd, hadden op een zitje in de gemeenteraad of meer gehoopt. Luyckx neemt de onzekere rol van lijstduwer voor zich, Schiltz gaat voor het district, De Backer voor de provincie en Marinower zal de vierde plaats krijgen. De vijfde plaats is overigens voor Véronique De Gucht, zus van Karel.
De CD&V van schepenen Heylen en Van Peel kon, tot groot ongenoegen van onder meer de districtsmandatarissen, niet anders dan aansluiten bij de SP.A. De partij is op sterven na dood in Antwerpen. Ze pakte dit weekend nog uit met de eigen identiteit, wellicht gepusht door nationaal en gedoogd door Janssens. Maar naarmate de verkiezingen naderen, zullen de dertien(!) christen-democraten in het gareel van de SP.A moeten lopen.
Joodse kiezers
Vroegere kartelpartner N-VA heeft de wind in de zeilen. De N-VA van Bart De Wever was in 2006 zo goed als onbestaande en moest dus op zoek naar nieuwe mensen. Die vond ze bij verschillende partijen, maar de eigen mensen – Koen Kennis, Liesbeth Homans – krijgen wel voor voorrang op de witte konijnen. Al is er verrassend genoeg voor Kamerlid Zuhal Demir (lijsttrekker district Antwerpen) en ondervoorzitter Luk Lemmens (lijsttrekker provincie) geen plaats op de gemeentelijst. Om met Gantman te mikken op de joodse kiezers en met Morel op die van het Vlaams Belang is niet slecht gezien van De Wever. Al moet nog altijd blijken wat de grote verschillen zijn tussen het programma van de N-VA en dat van de SP.A.
Bij de SP.A zijn ze rustig bezig met het samenstellen van de lijst. Ergens tegen volgende week zal die klaar zijn en zal Janssens mogelijk zoals zes jaar geleden ‘zijn schepenteam’ bekendmaken. Janssens is ondertussen een sterk merk en zijn team zal opnieuw bestaan uit mensen die zijn werk kunnen uitvoeren. Een van die mensen zal zoals afgesproken Karim Bachar zijn en ook een nieuwe naam valt niet uit te sluiten. Omdat ongetwijfeld ook aan Van Peel en Heylen beloftes zijn gemaakt, zullen de plaatsjes duur zijn. En dat maakt sommige gemeenteraadsleden zenuwachtig.
Kopstukken
Vlaams Belang heeft opnieuw gekozen voor de harde lijn van lijsttrekker Filip Dewinter, Gerolf Annemans is lijstduwer. Daarmee zet de partij zich opnieuw buitenspel voor een coalitievorming. Opvallend is dat Dewinter nu al campagne voert op de manier waarop hij dat normaal pas tegen het einde doet.
De nationale kopstukken van Groen Meyrem Almaci en Wouter Van Besien worden ook in Antwerpen uitgespeeld. Dat Freya Piryns en Erwin Pairon daar tegen hun zin voor moesten wijken, is logisch. Pairon koos er dan ook voor niet op te komen.
Bron: Het Nieuwsblad