Volgens Antwerps schepen Marc Van Peel (CD&V) zou het beter zijn dat het stadscentrum binnen de Leien onder de bevoegdheid van het stadsbestuur zou vallen en niet van het district.
Over enkele jaren wonen op Linkeroever ruim 20.000 inwoners. De meningen binnen de meerderheidspartijen zijn verdeeld of deze wijk een eigen district moet worden. Bewoner van Linkeroever en schepen Van Peel ziet dat idee wel zitten, maar hij stelt eigenlijk een grondiger herschikking voor.
“Het gebied binnen de Leien zou eigenlijk districtsvrij moeten zijn”, zegt Van Peel. “Het zou dan onder de bevoegdheid vallen van het stadsbestuur. De binnenstad heeft toch vooral een bovenlokale functie. Het zou de Antwerpse districtsraad ook een duidelijker profiel geven. Daarnaast zijn er afgebakende gebieden waar een eigen districtsraad kan, zoals Linkeroever en Kiel. Er is alleen geen meerderheid om de districten te herschikken.”
N-VA reageert voorzichtig. “Kleine grenscorrecties die weinig impact hebben op de bewoners moeten zeker kunnen”, zegt Koen Kennis. “Ik denk bijvoorbeeld aan Nieuw Zurenborg op de grens van Berchem en Antwerpen. Heel het havengebied hoort eigenlijk niet onder de bevoegdheid van een district te vallen. Als we van Linkeroever een apart district willen maken, dan kan dat alleen met instemming van de bewoners. Veel mensen houden toch graag vast aan hun district. Ik zie er geen voordelen in om het stadsbestuur bevoegd te maken over de binnenstad. De bewoners daar hebben toch ook recht op bereikbare vertegenwoordigers.”
Minder enthousiasme over Linkerover als tiende district is er bij Guy Lauwers (sp.a). Hij is niet alleen schepen van Decentralisatie, maar ook bewoner van Linkeroever. “Het is belangrijker het contact tussen de bewoners en het districtsbestuur zo efficiënt mogelijk te organiseren, dan een extra district te creëren”, zegt Lauwers. “Zo kunnen bewoners hun administratie al op Linkeroever afhandelen en moeten ze dus de Schelde niet oversteken. Er is ook geïnvesteerd in de wijkwerking van de politie. Brussel toont aan dat een te grote versnippering zeer nadelige gevolgen kan hebben.”
Open Vld-fractieleider Claude Marinower pleit ook voor een meer efficiënte organisatie. “We willen af van de hiërarchische relatie tussen de stad en de districten. Er moet meer in partnerschap worden bestuurd. Ook de bevoegdheidsafbakening moet logischer. Die is nu soms zoek.”
Bron: Gazet van Antwerpen