Antwerpen herziet de bestaande reglementen om verkrotting, huisjesmelkerij en leegstand tegen te gaan. Net als veel andere steden streeft de stad naar een aangenaam straatbeeld maar kampt ze met een aantal verwaarloosde en leegstaande panden. Om de strijd daartegen nog op te voeren veranderen de huidige reglementen grondig en wordt meer de focus gelegd op een preventieve aanpak door sensibilisering. Dat neemt niet weg dat hardnekkige overtreders steviger zullen aangepakt worden.
Verloedering van het straatbeeld staat haaks op het ideaal van kwaliteitsvolle woningen en buurten voor Antwerpenaars. Het maakt de stad ook minder aantrekkelijk voor nieuwe inwoners en bedrijven. Het bestuur zet in op de ontwikkeling en het leefbaarder maken van buurten. Desondanks doet de stad jaarlijks honderden nieuwe vaststellingen van panden die zich in min of meer verwaarloosde staat bevinden.
Herziening reglementen
De bestaande reglementen worden daarom grondig herzien, met als ingangsdatum 1 januari 2016. Nieuw in de regelgeving is dat de stad de klemtoon legt op sensibilisering. Wanneer een pand de eerste tekenen van verwaarlozing vertoont, zullen eigenaars daarvan worden verwittigd. Die proactieve aanpak moet voorkomen dat de situatie op langere termijn verergert met alle negatieve gevolgen van dien voor de buurtbewoners. Eigenaars die in gebreke blijven, betalen een belasting. Bij het uitblijven van renovatie en/of bewoning, wordt die elk jaar vermeerderd met het oorspronkelijke bedrag.
Wind- en waterdicht
Ook nieuw in het reglement is de bepaling over panden die niet wind- en/of waterdicht zijn. Om eigenaars aan te sporen om in zo een geval snel actie te ondernemen en dus het risico op schade aan aanpalende panden te beperken, wordt op die panden na een jaar meteen een belasting geheven.
Vrijstellingen?
De nodige vrijstellingen van de belasting zijn voorzien voor eigenaars die inspanningen leveren en/of niet in de mogelijkheid zijn om binnen de standaardperiode de nodige acties te ondernemen. Het gaat dan om eigenaars die al bezig zijn met een renovatie, die beperkt handelingsbekwaam zijn, enzovoort.
Schepen Koen Kennis: ‘Het is niet de bedoeling om hiermee nieuwe inkomsten te genereren. Wel neemt het stadsbestuur zijn volle verantwoordelijkheid om bij te dragen tot een aangename stad om in te wonen, te leven en te werken.’