Badplaatsen en gemeenten die geheel of gedeeltelijk erkend zijn als toeristisch centrum zullen binnenkort zelf openingsuren mogen opleggen aan de handelaars in hun gemeente. Vandaag geldt dat handelszaken in deze gemeenten 24 uur per dag open mogen zijn. Dit zorgde ervoor dat bepaalde gemeentereglementen konden worden omzeild. Antwerps schepen Koen Kennis ijverde hier al lang voor.
Binnenkort zullen badplaatsen en toeristische centra zelf mogen kiezen wanneer handelaars in hun gemeente de deuren mogen openen of moeten sluiten. De wet vandaag stelt dat de handelaars in deze gebieden vrij zijn om hun openingsuren te bepalen. Dit geeft toeristen meer tijd om de gemeente of stad te bezoeken en te beleven, en geeft de handelaars de mogelijkheid om meer te verkopen. Een win-winsituatie. Om deze win-winsituatie te optimaliseren, zullen de steden en gemeenten naar eigen noodzaak de openingsuren bepalen.
Nachtwinkels
De huidige wet bleek door sommige handelaars namelijk te worden gebruikt om de gemeentereglementen te ondermijnen. Voornamelijk nachtwinkels wisten creatief om te gaan met de wet.
De meeste gemeenten voorzien voor nachtwinkels een verplichte vergunning die een wildgroei van nachtwinkels moet tegengaan. Door simpelweg het opschrift ‘nachtwinkel’ te vervangen door ‘winkel’ konden nachtwinkels in badplaatsen en toeristische centra deze vergunningsplicht vermijden en alsnog ’s nachts open blijven.
Gas-pv’s
Door deze wet kunnen toeristische centra ook zelf handelaars beboeten. Handelaars die zich niet aan de opgelegde openingsuren houden, kunnen door een gemeentelijke administratieve sanctie worden bestraft. Bovendien staat deze wet toe dat winkels, die zich niet aan de regels houden, kunnen worden gesloten. Hierdoor kan een gemeente snel en efficiënt inspelen op deze problematiek.
‘Samen met de burgemeester zullen we al het nodige doen om deze wetswijziging in de praktijk om te zetten en een level playing field te creëren voor onze nachtwinkels’, aldus Koen Kennis, schepen van Middenstand.