Met Slim naar Antwerpen zet de stad in op bereikbaarheid tijdens de geplande infrastructuurwerken. Er wordt de komende tijd niet alleen ingezet op structurele maatregelen, maar er wordt ook werk gemaakt van zachte maatregelen. Zo brengt de stad vraag en aanbod van mobiliteitsdiensten bij elkaar. Eén van die zachte maatregelen is de vervoerskaart ‘Slim naar Antwerpen’. Om die kaart te kunnen beheren, zal de stad een ‘Chip Application Management System’ (CAMS) ontwikkelen.
Met de vervoerskaart zal de stad, in samenwerking met een aantal partners, weggebruikers één gebruikerskaart aanbieden waarmee verschillende vervoersmodi bediend kunnen worden. Door het ‘One Stop Shop – principe’, waarbij weggebruikers met 1 gebruikerskaart toegang hebben tot een scala aan mobiliteitsdiensten, kiest de stad voor gebruiksgemak voor de eindgebruiker. Alle vervoersmodi komen in aanmerking. De multimodale vervoerskaart ‘Slim naar Antwerpen’ zal weggebruikers toelaten om gecombineerde en geïntegreerde abonnementen en tickets met verschillende duurtijden tussen verschillende mobiliteitsdiensten aan te kopen. Zo zal de weggebruiker bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een dagpas park-and-ride, De Lijn, Velo, of een maandabonnement NMBS, taxi, … .
De vervoerskaart maakt het voor weggebruikers makkelijk om alternatieve vervoerswijzen te gebruiken, en verleidt hen om de auto te laten staan. Dit kadert in de minder hinder-aanpak Masterplan 2020 om de bereikbaarheid van de Antwerpse regio maximaal te garanderen.
Momenteel is er sprake van een ‘kaart’, maar in de toekomst zijn er waarschijnlijk ook andere dragers mogelijk (bankkaart/EMV, mobiele telefoon, … ).
Systeem voor synchronisatie mobiliteitsdiensten
Om de vervoerskaart ‘Slim naar Antwerpen’ te kunnen beheren, moet er een Chip Application Management System (CAMS) ontwikkeld worden. Het CAMS synchroniseert alle ID’s (sleutels) van alle gebruikerskaarten van de partners van de vervoerskaart, waardoor weggebruikers effectief met 1 gebruikerskaart heel wat mobiliteitsdiensten kunnen ontsluiten. Het CAMS past bij wijziging van ID (identificatie) van 1 gebruikerskaart onmiddellijk alle andere ID’s van de gelinkte gebruikerskaart aan, wat omwisseling- en verliesmanagement aanzienlijk vereenvoudigt. Op deze manier draagt het CAMS bij tot een efficiënt klantenmanagement. Het Parkeer- en Mobiliteitsbedrijf van de stad Antwerpen is de grondlegger van dit CAMS.