(toespraak bij de opening van het nieuwe kijk- en infopunt op het Noorderterras, van waar je een mooi zicht hebt op de werken aan de Scheldekaaien en de aanleg van het cruiseponton)
Ze zeggen wel eens dat je een stad moet benaderen vanop het water om de schoonheid ervan te zien, en daar zit zeker iets in.
Antwerpen is ooit begonnen als vesting aan de Schelde, en is nu een metropool met een wereldhaven. En het is ook in toenemende mate een bestemming voor cruiseschepen.
Ik heb de meest recente cijfers er eens bijgehaald, het jaar 2018.
Antwerpen noteert groeicijfers voor zowel riviercruises als zeecruises.
De riviercruises groeien in alle betekenissen van het woord. Niet enkel in aantal schepen dat Antwerpen aandoet, de boten op zich groeien ook letterlijk: de riviercruiseschepen worden alsmaar groter, en we zien nu vaartuigen die tot 135 meter lang kunnen worden.
Ook het seizoen voor de cruiseschepen wordt steeds langer. Ze worden ook groter in actieradius, met vaargebieden in de bekkens van de Maas, de Rijn, de Donau, de Seine, de Rhône en de Douro. En onze eigen Schelde dus: in 2018 hadden we 655 aanlopen van riviercruises, die dik 80.000 reizigers naar de stad brachten.
En dan zeecruises.
Het toenemend aantal zeecruises is een wereldwijd fenomeen dat we ook in Antwerpen zien. In 2018 hadden we 25 aanlopen, 34 ligdagen, met meer dan 23.000 passagiers. Om het met een flauw woordgrapje te zeggen: Antwerpen mist de boot niet.
Belangrijk om weten is dat Antwerpen en de rederijen die het aanbod verzorgen elkaar vinden in het luxe-segment van de zeecruises. Met andere woorden: de meerwaardezoeker komt naar Antwerpen.
Ook in 2019 verwachten we weer veel en sjiek volk, en dan bedoel ik niet alleen de mensen aan boord, maar ook nieuwe rederijen en nieuwe schepen. Die moeten we in de beste omstandigheden kunnen ontvangen. En daarom zijn we hier vandaag.
In de zomer van 2020 zal de huidige cruiseterminal verhuizen naar de nieuwe locatie. Met slechts 1 doel: we willen onze gasten een warm welkom in Antwerpen bezorgen.
Mijn dank gaat uit naar Artes Rogiers en de Vlaamse Waterweg die hier hun schouders onder gezet hebben. We spreken opnieuw af bij de inhuldiging van het ponton volgend jaar!