(toespraak dd. 9 juni, bij lancering van de wedstrijd ‘Ik koop Antwerps, in de tuin van Hotel Rubens, Oude Beurs 29, 2000 Antwerpen – persbericht zie onderstaand)
Dames en heren,
U heeft het wellicht ook al opgemerkt, er zit opnieuw leven in de stad. Heerlijk!
Dat heeft veel, zo niet alles, te maken met de heropening van de terrassen. Vandaag mogen cafés en restaurants hun deuren opnieuw openen aan de binnenkant, ook dat is goed nieuws. Ik wens hen uiteraard veel drukke dagen, en goede zaken.
Het zijn beroerde tijden geweest voor ons allemaal, maar toch vooral voor onze ondernemers, voor onze middenstand, voor ons cafés, restaurants, hotels.
Ik zeg dat omdat ik de verhalen uit eerste hand ken.
Sinds maart 2020 heb ik erg veel overleg gehad met onze ondernemers. Mijn deur stond altijd open. Didier Boehlen, voorzitter van de Antwerp Hotel Association, hier aanwezig, kan dat getuigen.
Er waren dagen dat ik niet veel meer dan een luisterend oor kon aanbieden.
Zelfs fysiek ontmoeten was er niet bij.
Het stadsbestuur is echter niet bij de pakken blijven neerzitten!
Dames en heren, ons coronabeleid werkte op verschillende snelheden. Voor alle sectoren werkten we steunmaatregelen op maat uit, daarvoor reserveerden we 50 miljoen euro in een apart fonds. Dat maakte het veel ondernemers mogelijk de kop boven water te houden.
Nu nemen is het tijd om een actievere, zelfs activerende rol op te nemen.
Het luisterende oor wordt een helpende hand.
In het Antwerpse relanceplan spelen de sectoren handel, horeca, ontspanning en toerisme een belangrijke rol. Ze zijn de ideale hefbomen om de consumptie aan te zwengelen en Antwerpen een snelle doorstart te laten maken. Bovendien zijn het zichtbare sectoren. Ze zorgen voor leven en beleving in de stad. De ziel van de stad.
Tegelijk is er het besef dat we de economische ketting op gang moeten trekken, zorgen voor consumptie en investeringen, noodzakelijk om jobs te houden en te creëren.
Het stadsbestuur wil het Antwerpse economische weefsel herstellen. Zo geven we voorrang aan lokale ondernemers bij aanvragen voor horeca pop-ups en evenementen. Zo zijn we snel en flexibel met de terrasaanvragen.
U weet dat we eerder al een consumptiekrediet van 300 euro ter beschikking stelden van onze stadsmedewerkers, als beloning voor hun inspanningen tijdens de crisis. Die 300 euro zetten we om in een digitale munt, de Antwerpen UCoin, te spenderen enkel en alleen bij Antwerpse handelaars. Meer dan 2000 ondernemers tekenden erop in, tot grote tevredenheid.
Dat was voor de stadsmedewerkers. Nu steken we nog een tandje bij, en spreken we het brede publiek aan.
Op 1 juni lanceerden we ‘Ik koop Antwerps’, een online wedstrijd waarmee we nog meer mensen naar onze stad, onze winkels, onze hotels, cafés en restaurants willen lokken.
Daarvoor trekken we 5 miljoen euro uit, te besteden hier bij ‘onze’ ondernemers. Iedereen kan deelnemen, zowel Antwerpenaren als niet-Antwerpenaren. Winnaars ontvangen een budget van 300 euro, uitgekeerd in Antwerpen UCoins, enkel hier te besteden bij geregistreerde handelaren. Wie daar 3 euro uitgeeft zal zelf maar 1 euro betalen, wat neerkomt op een korting van 66%.
We willen ook expliciet de toeristische sector helpen, vandaar dat we vragen dat winnaars een deel van hun gewonnen UCoins te besteden aan een overnachting in een erkend logies in onze stad.
Na amper 1 week kan ik u zeggen; het geld rolt opnieuw in ’t stad. Ik heb de cijfers om dat te bewijzen: we noteerden sinds de introductie van de Antwerpen UCoin op 1 juni meer dan 1300 transacties, goed voor meer dan 200.000 euro die in de lokale economie gepompt werd; bij de elektrozaak, in de kledingwinkel, de geschenkenwinkel, de horeca.
Daar is het ons om te doen, dames en heren!
U ziet hier de affiches en de leaflets op de tafels. Die boodschap zegt alles: ’t Stad doen heropleven? Kom hier je Antwerpen UCoins uitgeven’.
—
PERSBERICHT
Stad pompt 5 miljoen euro in Antwerpse economie via wedstrijd ‘Ik koop Antwerps’
Het Antwerpse stadsbestuur wil een actieve rol spelen in de economische heropleving na de coronacrisis. Om die reden trekt de stad voor de online wedstrijd ‘Ik koop Antwerps’ 5 miljoen euro uit. Deelnemers aan ‘Ik koop Antwerps’ maken kans op het winnen van een aankoopbudget van 300 euro, dat hen ter beschikking gesteld wordt in de vorm van Antwerpen UCoins. Dat is een digitale munt die uitsluitend besteed kan worden bij geregistreerde Antwerpse handelaren. Tegelijk met de consumptie wil het stadsbestuur ook het toerisme in Antwerpen aanzwengelen.
‘De detailhandel, de horeca, de sport- en cultuursector en het toerisme in het algemeen zijn sectoren die essentieel zijn voor de beleving in de stad, en belangrijk voor de sociale cohesie. Ze vormen als het ware de ziel van de stad. We hebben onze bezoekers gemist, net zoals onze favoriete cafeetjes, de restaurantjes en onze artiesten’, aldus schepen voor toerisme en middenstand Koen Kennis. ‘Bewoners, bezoekers en ondernemers hebben elkaar nodig, nu meer dan ooit. Met dit initiatief wil ik als schepen voor middenstand en toerisme die interactie versterken. Het hoeft geen betoog dat de ondernemers die financiële steun goed kunnen gebruiken.’
Eerder al keerde de stad een consumptiekrediet ter waarde van 300 euro in UCoins uit aan 16.000 stadsmedewerkers. Met de wedstrijd ‘Ik koop Antwerps’ trekt de stad dit initiatief open naar het brede publiek. De wedstrijdformule staat open voor zowel Antwerpenaren als niet-Antwerpenaren.
Om het toerisme naar de Scheldestad aan te moedigen wordt deelnemers die een budget winnen gevraagd een deel van hun UCoins te gebruiken voor een overnachting in een erkend logies. Koen Kennis: ‘Vlaams minister voor toerisme Zuhal Demir trekt 3 miljoen euro uit om buitenlandse toeristen naar onze kunststeden te lokken, en van die inspanningen kan Antwerpen mee profiteren. We rekenen daarbij voor een groot stuk op de Nederlandse toeristen, die zoals iedereen weet erg belangrijk zijn voor Antwerpen. Maar met ‘Ik koop Antwerps’ mikken we tevens op alle Vlamingen. De ‘staycation’ is gezien de internationale context op het vlak van reisbeperkingen immers nog altijd een realiteit’.
Sinds het activeren van de Antwerpen UCoin op 1 juni werd reeds meer dan 200.000 euro uitgegeven bij lokale handelaren, het grootste deel daarvan in de kleinhandel, gevolgd door de horeca. Tot nu toe gaat het om iets meer dan 1300 transacties.
Deelnemen aan ‘Ik koop Antwerps’ kan via de link www.antwerpenucoin.be/ikkoopantwerps . De ruim 2000 handelaren die reeds registreerden en waar de consumenten met hun UCoins terecht kunnen zijn in het straatbeeld herkenbaar aan de affiche (illustratie in bijlage) met als slogan ‘’t Stad doen heropleven? Kom hier je Antwerpen UCoins aangeven’, of te raadplegen via bovenstaande website. Wie zijn Ucoins uitgeeft in 1 van die zaken zal voor elke 3 euro zelf maar 1 euro betalen, wat een korting van 66% betekent. Het krediet is geldig tot en met 31 augustus 2021. Ook handelaren kunnen zich nog registreren, en doen dat via de link https://www.antwerpenucoin.be/welcome