(toespraak bij voorstelling programma ‘Smaakmeesters, editie 2023’ – persbericht zie onderaan)
Dames en heren,
Elk jaar rond deze tijd mag ik jullie samen roepen om het programma van Smaakmeesters toe te lichten.
Vandaag doen we dat in Het Steen, dank aan het team hier voor de ontvangst.
Smaakmeesters combineert het beste van wat deze stad te bieden heeft: gezelligheid, gastvrijheid, ambiance, de stad bezoeken, de stad beleven, de stad proeven.
Voor mensen die de culinaire scène van Antwerpen niet kennen, is Smaakmeesters een perfecte introductie.
Speciaal voor deze editie kan je kiezen uit 5 culinaire routes doorheen de stad, waar tientallen restaurateurs hun signature dishes aanbieden.
De Exotische Route, de Dokkenroute, de Romantische Route, de Antwerpse Pleintjesroute en zelfs een Fastfoodroute.
Voor elk wat wils dus.
Het volledige programma vind je op smaakmeesters.be .
Dames en heren,
Ik zou vandaag niet volledig zijn zonder de lof te zwaaien van onze horecaondernemers.
De uitdagingen in die sector zijn groot. Iedereen is op zoek naar personeel. De onzekerheid rond energieprijzen blijven concreet.
Dan ben ik blij dat de stad Antwerpen met Smaakmeesters opnieuw bewijst vruchtbare grond te zijn voor topchefs en sterrenrestaurants, voor starters en toppers.
Uit onderzoek van Toerisme Vlaanderen blijkt dat lekker eten en drinken voor bezoekers 1 van de redenen is om naar Antwerpen te komen. Dat is uiteraard eerst en vooral de verdienste van onze chefs, zowel de gevestigde waarden als de nieuwkomers.
In dat verband moet me iets van het hart.
U weet dat de Vlaamse overheid 38 miljoen investeert in de uitbouw van een Vlaams Culinair Centrum aan het Loodswezen. Ik merk dat dit project door sommigen naar voor wordt geschoven als een prestigeproject. Als een folieke.
In Puglia , in Italië, staat zo’n culinair centrum.
Idem dito in San Sebastian. Het levert het Baskenland geen windeieren op.
Op het Griekse eiland Samos staat een culinair centrum voor de Middellandse Zee, the Culinary Institute of the Mediterranean.
De Fransen hebben met hun French Culinary Institute zelfs filialen in het buitenland.
Het zal wel een typisch Vlaamse reflex zijn om onszelf lager in te schatten, om te denken dat we geen verhaal te vertellen hebben. Dat hebben we wél.
Ik kijk uit naar een editie van Smaakmeesters die we kunnen voorstellen in het gerenoveerde Loodswezen, in onze Smaakhaven, waar we de wereld laten kennismaken met de Vlaamse keuken en streekproducten, met onze chefs.
Laat ons beginnen met de 9de editie van Smaakmeester. Het weer zal alvast mee zitten.
Ik wens de deelnemers veel succes, en maak graag een afspraak met hen in 2024, wanneer we een decennium van Smaakmeesters te vieren hebben.
—-
PERSBERICHT
Culinair festival Smaakmeesters zet Antwerpse horeca in de kijker
Tijdens het culinaire festival Smaakmeesters kunnen fijnproevers terecht in bijna 100 horeca- en speciaalzaken in het Historisch Centrum, op Het Zuid en het Eilandje. Daar kunnen ze voor slechts 5 euro een signature dish proeven, zonder op voorhand te moeten reserveren. Het aanbod is groot en divers: van fine dining tot ijssalons, van cocktailbars tot koffiebars, van bakkers tot bistro’s. De Smaakmeesters zijn in het straatbeeld herkenbaar aan een grote wit-rode ballon.
Schepen voor middenstand en toerisme Koen Kennis: “Smaakmeesters combineert het beste van wat Antwerpen te bieden heeft, door de unieke beleving van een stadsbezoek te koppelen aan een kennismaking met onze culinaire scène.”
Bezoekers kunnen op eigen houtje een van de vijf culinaire wandelingen volgen en bij de deelnemende zaken voor 5 euro de signature dish proeven:
- Fastfoodroute (comfortfood op hoog niveau)
- Antwerpse pleintjesroute (lokaal & ambachtelijk)
- Romantische route (zoet & foodsharing)
- Dokkenroute (vis & zee)
- Exotische route (wereldkeuken)
Tijdens de wandeling kunnen bezoekers uiteraard kiezen of ze al dan niet binnenstappen bij de deelnemende zaken.
Gratis proeverij in Het Steen
In de cruiseterminal van Het Steen kunnen bezoekers op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober tussen 12 en 18 uur gratis proeven van de lekkerste Antwerpse streekproducten: van Seefbier en marsepein Louis d’Anvers tot Perrette chocolade en Elixir d’Anvers. Op al deze streekproducten krijgen ze dat weekend bovendien 20 % korting in de Antwerp City Shop.
Praktisch
- Smaakmeesters
- zaterdag 30 september en zondag 1 oktober, 12-18 uur
- verschillende locaties in het Historisch Centrum, op Het Zuid en het Eilandje
- alle info op www.visit.antwerpen.be
Winkelzondag en andere activiteiten
Ook dit jaar valt Smaakmeesters samen met de maandelijkse winkelzondag, het Weekend van de Klant en Antwerp Fashion Weekend. Daarnaast kan jong en oud ook terecht in het Red Star Line, voor een feestweekend ter ere van de 10de verjaardag van het museum. De stad verwacht dan ook een gezellige drukte tijdens dit eerste weekend van oktober.
Bereikbaarheid
De stad raadt iedereen aan om met de fiets, deelmobiliteit, het openbaar vervoer of via een park-and-ride naar het centrum te komen. Bezoekers kunnen hun route op voorhand plannen op www.slimnaarantwerpen.be.
Opgelet: Sinds 1 augustus kunnen enkel bewoners en vergunninghouders op straat parkeren in het historisch centrum van Antwerpen. Alle info op www.antwerpen.be.