(toespraak op de nieuwjaarsreceptie van de Antwerp Hotel Association, ParkInn by Radisson Berchem, dd. 14 jan. 2020)
Dames en Heren, beste hotel- en horecapartners,
Eerst en vooral dank aan de mensen van Park Inn by Radisson om ons hier zo fijn te verwelkomen.
Ik zou willen zeggen dat het traditie is dat ik u allen hier elke jaar mag begroeten, maar het woord ‘traditie’ doet me zo oud voelen, en dus houd ik het liever op: een goede gewoonte.
Het jaar is 2020, en dat jaartal doet me meer dan andere jaartallen denken aan een nieuwe start, een nieuw begin: het jaar 2.0 !
We gaan ook het 2de jaar in van deze legislatuur. Dit stadsbestuur is een investeringsbestuur. 2 miljard euro gaat dit stadsbestuur investeren in een stad die, zoals u ongetwijfeld zal al gemerkt heeft, in de stellingen staat.
We investeren in parken, pleinen en open ruimte en mobiliteit, in een bereikbare, leefbare stad. We investeren in veiligheid, in een propere stad, want ook dat draagt bij tot een veiligheidsgevoel.
We investeren ook, en dan kom ik op jullie terrein, in een warme en gastvrije stad, waar bezoekers en ondernemers zich kunnen ontplooien en bezoekers graag komen.
Hoe zag 2019 er in cijfers uit voor de hotelsector Antwerpen? Als ik het moet samenvatten: 2019 was een stabiel jaar voor ‘Antwerpen hotelstad’.
Het afgelopen jaar noteerden we een bezettingsgraad in de hotels van 73,9%. De gemiddelde kamerprijs per nacht steeg naar 94,97 euro.
Dat zijn groeicijfers, maar zonder dat ze spectaculair zijn. Wat me wel is bijgebleven van afgelopen jaar: voor het eerst werd mij als schepen de vraag gesteld of Antwerpen geen overaanbod aan hotelkamers heeft.
Volgens de tellingen dd. 12 november 2019 zijn er in Antwerpen in totaal 5291 hotelkamers (in 71 hotels). Volgens de prognoses zal dat aantal in 2023 oplopen tot 6823 kamers, in 87 hotels.
Is dat teveel, dames en heren?
Ik wil daar heel eenvoudig dit op antwoorden: groei is goed, maar de markt zal bepalen tot waar die groei zich voortzet. Wie aan zijn gasten geen kwaliteit levert, zal er op termijn vanzelf uit gaan, daar ben ik van overtuigd. U zal zich de komende jaren elke dag moeten bewijzen, dames en heren.
Belangrijk is volgens mij in welk segment er aanbod bijkomt.
Ik denk dat er nog nood is aan low budgethotels in Antwerpen. We volgen dit wel degelijk op, en volgens ons is de Antwerpse hotelsector nog steeds gezond.
De UNWTO (United Nations World Tourist Organisation) verwacht een groei van internationaal toerisme.
We gaan een hotelnota opstellen om dat allemaal in kaart te brengen, om klaar te zijn om die groei op te vangen. Later deze week zie ik onze minister voor toerisme, Zuhal Demir. Zuhal en ik zitten op dezelfde golflengte.
Toerisme is voor Vlaanderen een belangrijke sector: voor ons imago, voor onze plaats in de wereld, maar uiteraard ook als economische sector. Toerisme zorgt voor inkomen en tewerkstelling, direct én indirect.
Alle stakeholders moeten zich daarvan bewust zijn. Ook de media, van wie ik de afgelopen maanden soms de indruk had dat ze bestaande problemen uit het buitenland naar Vlaanderen importeren. We hebben hier geen overlast van massa-toerisme zoals we dat zien in steden zoals Dubrovnik, Barcelona, Ibiza of Amsterdam.
Integendeel : we hebben in Vlaanderen, en zeker ook in Antwerpen, nog groeimarge. Er is nog ruimte voor meerwaarde!
Ik hoef echt niet ver vooruit te kijken in de Antwerpse agenda om mooie vooruitzichten te zien. Met evenementen zoals de World Choir Games, de Ronde van Vlaanderen, de Antwerp Ten Miles , World’s 50 Best Restaurants, de Tall Ships Race, Tomorrowland,… zetten we volop in op belevingstoerisme.
Het Steen zit in de laatste rechte lijn naar afwerking tot een nieuw bezoekers- en belevingscentrum over Antwerpen. Het bezoekerscentrum zal de rol overnemen van het toeristische infopunt op de Grote Markt, en zal ook een verkooppunt zijn voor retail en merchandising, en tickets voor musea en attracties.
In december 2020 plannen we het openingsfeest. In het eerste jaar daar mikken we alvast op 75.000 bezoekers.
Samen het Het Steen werken we dit jaar ook de nieuwe cruiseterminal af. Deze zomer varen we het ponton naar Antwerpen voor assemblage. Na testen moet dat ponton klaar zijn om in het voorjaar 2021 cruises te ontvangen.
We blijven ook inzetten op de winkelzondagen en Antwerpen als winkelstad: verblijfstoerisme en winkelen gaan in Antwerpen immers hand in hand.
Het is duidelijk: Antwerpen is geen decorstad, wil dat ook niet zijn, het wil een stad zijn die je moeten beleven.
Toeristen zijn meer dan ooit welkom in Antwerpen, en als ze zich hier thuis komen en zelfs terug willen komen, dan is dat mede dankzij jullie inzet, professionele onthaal en creativiteit.
Ik kan jullie daarvoor alleen maar bedanken door jullie een zeer succesvol jaar 2020 toe te wensen.