Vandaag werd het Toekomstverbond met de Vlaamse Regering, de stad Antwerpen en met de Antwerpse burgerbewegingen bezegeld. Een historisch moment, want dit betekent dat de schop voor Oosterweel dit najaar in de grond gaat.
Als Antwerps schepen voor mobiliteit heb ik dit dossier de voorbije jaren van heel nabij gevolgd, en mee aan tafel gezeten om dit verbond mee vorm te geven.
Het dossier van de Oosterweelverbinding heeft jarenlang tot een hevige polemiek geleid tussen voor- en tegenstanders. Met als resultaat eindeloze procedures en juridische veldslagen waardoor de schop niet in de grond ging, waardoor de files in en rond Antwerpen aangroeiden, en waardoor de leefbaarheid in de Antwerpse regio steeds meer onder druk kwam te staan.
Vandaag is een ontegensprekelijk kantelmoment voor Vlaanderen en Antwerpen in de ondertussen 20 jaar durende Oosterweelsaga. Een kantelmoment waarbij de mobiliteit en de leefbaarheid in de Antwerpse regio en in Vlaanderen samenkomen en bezegeld worden in dit Toekomstverbond.
Om tot deze breed gedragen samenwerking te komen is er heel wat water door de Schelde gevloeid en zijn er heel wat belangrijke stappen gezet. Zo werd in januari 2016 intendant Alexander D’Hooghe aangesteld. Dit was het begin van een intensief proces om inzichten samen te brengen vanuit gezamenlijk onderzoek door de burgerbewegingen en de betrokken administraties. Dit proces resulteerde vervolgens in de goedgekeurde ambitienota ‘Over de Ring’.
En kijk waar de inspanningen van alle betrokken partijen vandaag toe leiden: de ondertekening van een historisch Toekomstverbond voor mobiliteit en leefbaarheid in Antwerpen.
Om hier toe te komen zijn er onderweg al heel wat pijnpunten aangepakt en positieve evoluties gerealiseerd:
- De urgentie van de derde Scheldekruising is ondertussen door iedereen aanvaard;
- Er is een consensus over Linkeroever en de positie van de Scheldetunnel;
- Er is consensus over de overkapping van de ring;
- Er komt een ring rond de stad (R2 + A102) en een ring voor de stad (R1);
- We blijven ook in de toekomst op positieve en constructieve manier verder samenwerken met alle betrokken partijen: de politiek, de administraties en de burgerbewegingen.
Dankzij het harde werk van de burgerbewegingen en de administraties, dankzij het niet aflatende enthousiasme en doorzettingsvermogen van de intendant, kunnen we vandaag dit symbolische huwelijk bezegelen met dit Toekomstverbond. En waarbij alle partijen het engagement opnemen om er samen een succesvol huwelijk van te maken.
Dit betekent samen blijven voortwerken – stap per stap – om de mobiliteit en de leefbaarheid van en voor alle Vlamingen en van en voor alle Antwerpenaren te garanderen, en om projecten in dit Toekomstverbond samen effectief tot realisatie te brengen.
Bijlage: