OF WAT VOORBIJ DE FUSIE VAN EANDIS EN INFRAX LIGT
1.- Dat Eandis en Infrax tot Fluvius zouden fuseren stond al langer in de sterren geschreven. De voorzet daartoe gaven we geruime tijd geleden, in het visiedocument van februari 2017 over de rationalisering en optimalisering van de gemeentelijke structuren en hun rol in de energievoorziening. Gisteren werd deze fusie officieel bezegeld door de respectievelijke algemene vergaderingen. Ik ben zeer tevreden dat op deze manier onze visie ook echt gerealiseerd wordt en deze verandering, die vanaf 2022 een jaarlijkse besparing van 110 miljoen euro oplevert, ten goede van de burger komt. Daarnaast zijn ook de achterliggende structuren zoals Intermixt, Inter-Regies en de financieringsintercommunales ondertussen afgebouwd en grotendeels geïntegreerd in Fluvius en Zefier. Deze stappen zorgen voor een grondige vereenvoudiging en meer transparant bestuur van de gemeentelijke belangen in de energiesector en leiden tot een vermindering van meer dan 350 mandaten.
2.- In dezelfde visienota stond ook de doelstelling verwoord om de leidinggebonden nutsactiviteiten te bundelen in één regionale netbeheerder voor Antwerpen. Welnu, in maart van dit jaar werd een belangrijke formele stap in dat proces gezet: de raden van bestuur van de Antwerpse energieintercommunales IMEA en Iveg, en van kabelintercommunale Integan beslisten een fusie aan hun algemene vergaderingen voor te leggen. Vandaag kan ik u meedelen dat de algemene vergadering van IMEA de fusie unaniem heeft goedgekeurd op 20 juni 2018. Diezelfde dag gaf ook de algemene vergadering van Iveg haar zegen met een meerderheid van meer dan 85 procent. En op basis van de vooraf genomen gemeenteraadsbeslissingen verwacht ik als voorzitter van Integan dat we het fusievoorstel vanavond met meer dan 90 procent van de stemmen zullen aannemen. Laat ons uit deze cijfers samen concluderen dat er een zeer breed draagvlak is gegroeid voor deze integratie.
3.- Dat draagvlak blijkt bovendien overduidelijk. Maar liefst vijftien gemeenten grepen de gelegenheid aan om toe te treden tot de nieuwe, geïntegreerde nutsbeheerder Fluvius Antwerpen. We zijn met de Antwerpse gemeenten met andere woorden veel verder gegaan dan de loutere fusie van drie intercommunales. We hebben een vliegende start genomen in het creëren van een geografisch aaneengesloten
bedelingsgebied in de Antwerpse regio. En die dynamiek is dankzij N-VA in de gemeenten rond Antwerpen ontstaan. Eind april kondigde ik aan* dat de benodigde gebiedsuitwisselingen in het najaar van 2018 opgezet zouden worden. We hebben de grootste bewegingen nu al gerealiseerd, op twee maanden tijd.
4.- Dit betekent niet dat het werk er met deze beslissingen opzit. Om van een volledig homogeen bedelingsgebied te kunnen spreken staan een aantal eilandgemeenten nog voor een keuze en zien we wellicht een aantal andere gemeenten bijkomend toetreden. Ook de integratie van Water-Link wordt een volgende stap. Maar het is duidelijk, met de reeds genomen acties hebben we de intercommunale structuren in en brond Antwerpen al sterk vereenvoudigd, zullen er vanaf 1 april 2019 twintig minder bestuursmandaten worden opgenomen en kunnen openbare werken in de toekomst efficiënter (met betere onderlinge afstemming, met lagere kosten,…) uitgevoerd worden.