(persbericht)
Dit jaar nog begint stad Antwerpen met de uitrol van een netwerk van slimme autodeelplaatsen. Dat zijn locaties met meerdere autodeelplaatsen die door alle aanbieders gebruikt kunnen worden. Van de 93 nieuwe autodeelplaatsen zullen er bovendien 35 zijn waarop elektrische deelwagens kunnen opladen.
In navolging van haar nieuwe autodeelreglement wil stad Antwerpen het autodelen stimuleren en faciliteren in de stad en de Antwerpse vervoersregio. Dat biedt namelijk een goed alternatief voor een eigen (tweede) wagen, zowel voor bewoners als bezoekers. Elke deelwagen haalt meerdere particuliere wagens van de weg. Deelwagens spelen om die reden een groeiende rol in de modal shift voor Antwerpen, en potentieel ook in de verduurzaming van de mobiliteit.
Daarom legt de stad binnenkort de eerste slimme autodeelplaatsen aan, in de districten Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Merksem en Wilrijk. Aangezien in het nieuwe autodeelreglement ook wordt ingezet op de elektrificatie van de autodeelvloot, plaatst de stad op bijna al deze nieuwe locaties een laadpaal met twee voorbehouden parkeerplaatsen voor elektrische deelwagens.
Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “De stad stimuleert autodelen. Om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken, zoeken we samen met de aanbieders van deelmobiliteit hoe we vraag en aanbod kunnen faciliteren. Dit is daarvan een mooi voorbeeld.”
In totaal komen er 19 nieuwe locaties, met 35 elektrische en 58 gewone autodeelplaatsen, waardoor er verspreid in de stad 93 extra parkeerplaatsen voor autodelen bijkomen.
Monitoring en bezetting van de plaatsen
Alle plaatsen worden ook voorzien van een sensor om het gebruik ervan te monitoren. Dat is nodig voor een correcte opvolging en ondersteuning, en een voortdurende evaluatie van het gebruik. Daardoor kan de stad samen met de aanbieders snel bijsturen waar nodig.
Het principe van de slimme autodeelplaatsen is gelijkaardig aan de regels voor onder andere de deelsteps- en fietsen: een aanbieder mag slechts een derde van de plaatsen bezetten. Er wordt niet verwacht van gebruikers om hier rekening mee te houden, maar de autodeelorganisaties dienen het wel binnen de 24 uur te reguleren indien er een onevenwicht zou ontstaan.