Ons model: Vrij en Slim, veilig naar en in Antwerpen
Burgemeester Bart De Wever en schepenen Koen Kennis en Nabilla Ait Daoud stelden vandaag een 10-punten plan voor om de verkeersveiligheid en de mobiliteit in de stad Antwerpen de komende weken en maanden verder te versterken. Deze concrete maatregelen bouwen verder op het bestaande beleid – dat resultaten afwerpt –en houden rekening met de snelle stijging van het aantal fietsers in onze stad.
10-punten plan:
Met deze 10 concrete maatregelen schakelt het verkeersveiligheids- en mobiliteitsbeleid een tandje hoger:
- Vierkant groen
Samen met de specialisten van Vias testen we ‘vierkant groen’ op kruispunten die zich daartoe lenen.
- Conflictvrije verkeersinstallaties
Samen met het Vlaams Gewest starten we dit najaar nog de stelselmatige inschakeling van de ‘verkeerslichtencomputer’ voor alle verkeerslichten in de stad, waarbij zoveel mogelijk conflicten op kruispunten vermeden worden. Tegen 2019 zullen alle verkeerslichten in onze stad centraal aangestuurd worden en zal een beter verkeersmanagement mogelijk worden.
- Venstertijden voor vrachtwagens in zones 30
In zones 30 worden venstertijden voor vrachtwagens geïntroduceerd. Dit zijn vastgestelde tijden waarop vrachtwagens winkels in zones 30 mogen bevoorraden. We starten dit najaar met een eerste proefproject in Borgerhout intra muros zuid.
- Inrichting kruispunten
We nemen extra maatregelen om de kruispunten verkeersveilig in te richten. Waar nodig en mogelijk wordt een teruggetrokken stopstreep voor voertuigen voorzien, eventueel gecombineerd met een fietsopstelstrook (een wegmarkering aan kruispunten waar fietsers eerder kunnen vertrekken als het verkeerslicht op groen springt) en voorstart voor fietsers (waarbij enkele seconden eerder groen wordt gegeven in de lichtenregeling) om de zichtbaarheid te verbeteren. Ook het principe ‘rechtsaf voor rood’ en inbuigende fietspaden wordt versneld gerealiseerd. Primeur is bovendien het proefproject op het kruispunt van de Kernenergielaan en de Krijgslaan in Wilrijk, waarbij een lichtseininstallatie wordt geïnstalleerd om rechts afslaand verkeer te verwittigen bij aankomende fietsers.
- Veilige fietspaden
Daar waar fietspaden een weg kruisen wordt met fietspijlen op de weg aangeduid vanuit welke richting men fietsers kan verwachten. We voeren dit in voor dubbelrichting fietspaden, en ook voor enkelrichting fietspaden. Op de doorfietswegen (fietsostrades) en fietspaden naar de stad plaatsen we bij het binnenrijden van de bebouwde kom borden waarbij we ‘snelle’ fietsers vragen hun snelheid aan te passen aan de stedelijke omgeving in het drukke fietsverkeer.
- Zones 30
Tegen eind 2018 is 95% van alle Antwerpse wegen zone 30. We introduceren de intelligente snelheidsbegrenzer voor alle stedelijke voertuigen. Daarnaast vragen we ook onze partners zoals De Lijn, de taxisector, leveranciers, … om deze snelheidsbegrenzers te installeren voor zones 30.
- Veilige vrachtwagens
De stad blijft het goede voorbeeld geven en richt haar eigen voertuigen maximaal verkeersveilig in met dodehoekspiegels, sensoren en camera’s. We vragen ook aan onze partners zoals De Lijn, leveranciers, aannemers, … om hun wagenpark veilig in te richten. Waar mogelijk wordt dit meegenomen in aanbestedingen en concessies.
- Vrachtwagenroutes
Zowel voor werfvrachtverkeer als voor belevering van kernwinkelgebieden introduceren we vaste vrachtwagenroutes doorheen de stad. Bij alle grote werven vergund door de stad Antwerpen, leggen we verplicht aan- en afrijroutes op voor werfverkeer.
- Zwarte punten
Op basis van de overzichten van zwarte punten, gaan we samen met de verantwoordelijke wegbeheerders over tot een versnelde uitvoering van infrastructurele en technische maatregelen ter verbetering.
- Sensibilisering
We voorzien pakketten op maat voor jongeren van 12 tot 25 jaar gericht op een veilig verkeersgedrag, zowel bestemd voor fietsers, bromfietsers als prille autobestuurders. Deze praktijkgerichte vorming wordt aangeboden door professionele organisaties aan onze jongeren via onze vrijwillige en professionele partners zoals jeugdbewegingen, jongerenorganisaties, sportverenigingen, …
***
Meer info over dit persbericht
Johan Vermant, tel 0491 35 84 87, johan.vermant@stad.antwerpen.be
Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever
Barbara De Schepper, tel 0476 25 50 75, barbara.deschepper@stad.antwerpen.be
Verantwoordelijke: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit
Liesbet Brzyk, tel 0494 34 24 90, Liesbet.brzyk@stad.antwerpen.be
Verantwoordelijke: Nabilla Ait Daoud, schepen voor jeugd
PDF: